Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Türkmenistan‘a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Konuk Başbakan Borisov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Berdimuhamedov ile Bulgar Başbakanı Borisov, önce baş başa görüştü ve ardından heyetler arası görüşmelere katıldı. Resmi görüşmeler kapsamında inşaat alanında, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek yönünde işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Gurbanguli Berdimuhamedov ile Boyko Borisov ortak bildiriye imza attı.

“BULGARİSTAN, AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ORTAK”

Liderler, resmi görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi. Ev sahibi Devlet BaşkanıGurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan‘ın Bulgaristan‘ı Avrupa Birliği ile ilişkilerinin genişletilmesi bağlamında önemli bir ortak olarak gördüğünü kaydetti. Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştiğini söyleyen Berdimuhamedov, Bulgaristanlı işadamlarını Türkmenistan‘a yatırım yapmaya davet etti. Türkmen lider, enerji, turizm, inşaat, sağlık, tarım, tekstil ve kimya sanayi sektöründeki ortak yatırım projelerine imza atmak için önemli potansiyelin olduğunu söyleyerek, Bulgaristan ile Türkmenistan veAvrupa arasındaki enerji alanındaki uzun vadeli işbirliğinin devam ettirilmesi için çaba göstermeye hazır olduklarını belirtti.

Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ulaştırma sektöründe de yeni iş imkanlarının açıldığını kaydederek, Asya ile Avrupa arasında yeni ulaşım koridorlarının kurulması açısından işbirliği yapılabileceğini belirtti. Berdimuhamedov, Avrupa Birliği ile Orta Asyaişbirliğinde Avrupa yatırımın bölgede arttırılması için Türkmenistan ile Bulgaristanilişkilerinin ayrı bir önem kazandığını belirtti.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov basın açıklamasında, Türkmenistan ile her alanda işbirliğine hazır olduklarını kaydetti. Türkmenistan‘ın enerji güvenliği ve enerji kaynaklarını çeşitli yollarla dünya piyasasına çıkarmak yönündeki çalışmalarından memnun kaldıklarını söyleyen Boyko Borisov, uluslararası kurumlar ile işbirliği sonucunda bu alanda önemli gelişmeler elde edilebileceğini söyledi.

Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini hatırlatan konuk lider, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov‘u ülkesine davet etti. Bulgaristan‘da ortak İş Forumu düzenlemek istediklerini ve ticari ilişkilere hız kazandırmak için çaba gösterildiğini söyleyen Boyko Borisov, Türkmenistan‘la ekonomik ilişkiler yanı sıra kültür, turizm, spor, ortak şirketlerin kurulması gibi alanlarda da münasebetlerini arttırmak istediklerini kaydetti.

Reklamlar