Raziye Cakr1 Raziye ÇAKIR

İstanbul’da Bayrampaşa Sosyal Tesislerinde Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği (BULTÜRK) aydın ve iş adamlarımızla bir seçim önü buluşması gerçekleştirdi.

Törensel bir havada geçen kalabalık foruma, BULTÜRK yönetimi, soydaş derneklerinden konuklar, Bayrampaşa ve diğer belediyelerden resmi temsilciler, T.C. Başbakan YRD. AR-GE Başkanı ve aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Ekrem Erdem, yerli ve yabancı basın temsilcileri katıldı. Bu önemli buluşmaya Bulgaristan Türklerinin 1985-89 demokratik hak ve özgürlük davasının başını çeken İnsan hakları İçin Demokratik Lig örgütünün kurucularından Sabri İskender ile Balkanların en çok sevilen ses sanatçısı Rüstem Avcının da katılması törene renk verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlar’da eli kolu olan ve tarihsel mirasımızın onarılarak yaşatılmasından Bulgaristan’da da olağanüstü büyük rol oynayan TİKA kurumu da resmen temsil edildi. Ayrıca telgraf gonder; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Sn. Kadir TOPBAŞ, Bursa AK Parti Milletvekili Adayı Sn.Gürsel DÖNMEZ, Balıkesir AK Parti Milletvekili Adayı Sn. Sema KIRCI ve Bayrampaşa Kaymakamının telgrafları okundu.

7 Haziran seçimlerinin BÜYÜK TÜRKİYE yaratılması davasındaki bürük rolü ve Türkiye’nin geleceğine yeni bakış açısı konulu kutlama konuşmasını BULTÜRK Genel Başkanı Rafet Ulutürk yaptı.

Ulutürk Türkiye Bulgaristan ilişkilerine ve soydaşların ve kurdukları sivil toplum örgütlerinin bu ilişkilerde oynamaya başladığı yapıcı ve yol açan rolüne değindi.  Avrupa’nın en büyük uçak alanı projesiyle, Bulgaristan’dan geçip Londra’ya uzanacak hızlı trenlerin ilk düdüğü çalmasıyla Trakya’nın kendiliğinden Güney Doğu Avrupa merkezi olacağını söyledi.  Bu yıl hizmete açılacak olan üçüncü Boğaz Köprüsü, Boğazın altından geçecek 3 katlı yeni tasarımla ve Kara Deniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak görkemli kanalın hizmete verilmesiyle Balkan ülkeleri ekonomilerinin birbiriyle kaynaşacağını, Bulgaristan ile Türkiye’nin her bakıma birbirine daha da yakınlaşacağını vurguladı.

1989 Ayaklanmasının örgütlenmesinde, patlamasında ve ulusal bir Müslüman ve Türk isyanı olarak yayılmasında ve totaliter Bulgar devletini 10 Kasım 1989 ‘da yıkarak başarıya ulaştığına değinen BUULTÜRK Başkanı, kitlelerin bugün de öncüsü olan aydınlarımızı halen yeni ödevler beklediğine işaret etti. Öğretmen, eğitmen, aydın ve sanatçılarımızın Bulgaristan’da kalan kardeşlerimizle canlı bağlarımızın, kültürel etkileşimin geliştirilmesinde başat rol oynadığını gündeme getirdi. BULTÜRK tarafından basılan gazete ve kitapların Bulgaristan’da her köy ve haneye iletilmesinde gayretlerini esirgemediklerini, bu arada kuşaklar arasındaki kültürel bağların geliştirilerek yaşatılmasındaki paha biçilmez rol ve katkıları üzerinde durdu.  Ulutürk, büyük ilgi uyandıran konuşmasında, 10 bin aydınımızın 1989 Ağustosunda ülkemizden kovulması nedeninin, onların devrimci davamızda bir meşale olmalarından ve komünist sistem kalıtının kökünden sökülüp çöpe atılmasında ve demokrasiyi yerleştirme davasında belirleyici rollerinden korkulmasında gizlendiğine işaret etti.

Avrupa’da ve Güney Doğu Avrupa’da yeni bir uygarlık yerleşmesinin tüm ülkelerin aydınları el ele vermeden asla çözülemez bir ödev olduğunu önemle vurguladı.

Soydaş iş adamlarımızı, göçmenlerimizin hayatında oynadığı rolü açan Başkan Ulutürk, iş adamlarımızdan Türkiye’nin daha güçlü geleceğinde daha kesin ve daha özverili bir rol üstlenmeye davet etti. Çünkü yeni Büyük Türki’ye bizim yaşadığımız bölgede İstanbul’da, Trakya’da Marmara ve Ege bölgesinde sıçramalı ve göz kamaştırıcı bir büyüme sergilediğinden dolayı, hepimizin daha aktif olmamızın taşıdığı büyük önem üzerinde durdu. Soydaş iş adamlarının Bulgaristan şirketleri ve Türkiye devlet ve özel imkanlarıyla kaynaşma noktalarında köprü olmaya davet etti.

Balkanları hedef alan TİKA etkinlikleriyle Bulgaristan’da onarılan cami, Baş Müftülük Binası ve okulların tamamen değiştiğini, Sofya’da “Banya Başı Camii” onarım çalışmalarının devam ettiği, Razgrad Büyük Camii onarım işlerinin de yeniden güncellendiği, geçen sene ŞumenNüvvab lisesine bağlı öğrenci yurdu binasının açıldığı ve Momçilgrad Din Okulunun da Kıracali ilinde en modern okul olduğu anlatıldı. TİKA’nın Bulgaristan’a yatırım planlarında bir Türk Üniversitesi kurulması perspektifi üzerinde durulurken, il merkezlerinde ana dilde eğitim sorunlarının çözümü için  “Yunus Emre” Kültür Merkezleri açılması gereği ve önemi günden oldu.

Yalnız 7 Haziran seçimleri, bu seçimlerden sonra AK Parti yeni dev programlarının gerçekleştirilmesine yeni bir ivme kazandırmak için oyumuzu mutlaka AK Partiye verilmesi gereği yorumlanırken, 10 belediyeden ve 20 dernekten ve sivil toplum örgütünden gelen kutlama mesajlarında aynı ruh ve hedefler destek buldu.

BULTURK – Bulgaristan Aydın ve İş adamları GecesindeTürkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı, Ak Parti Genel Başkan YRD. AR-GE Başkanı Sayın Erdem BULTÜRK Üyelerine Bulgaristan’a ve Balkanlara yapılan yatırımları anlattı. Soydaşlarımızdan oylarını AK Partiye vermelerini isterken, BÜYÜK TÜRKİYE’ yi ancak AK Parti kurabilir, çünkü Büyük Türkiye projesi bir AK Parti öngörüsüdür, dedi.

Seçim kampanyasına birçok konuda sert eleştiriyle devam eden Cumhuriyet Halk Partisi’nin birçok şeyler vaat ederek oy toplamaya çalıştığına işaret eden Başkan Yardımcısı Erdem, Türkiye’nin 21. Yüzyıl geleceğini ancak AK Parti gerçekleştirebilir, Türkiye sermayesinin ülke çapındaki bütünselliği ancak AK Parti programlarıyla sağlanabilir, halkın dört bir yanda aynı refahı yaşaması da ancak AK Partinin davasıdır diye konuştu.

Türklüğün bütünselliğinde ve parçalanmaz birliğinde anadilimiz Türkçemizin rolüne ve önemine ayrıntılı bir şekilde değinen Türk Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Bulgaristan Türklerinin anadillerini öğrenme, Türkçe eğitiğm ve öğretim, özgün kültürlerini geliştirme, ana dillerinde okunan  lise ve Üniversite sahibi olmalarında Türkiye’nin arkalarında olduğunu vurguladı. Bulgaristanda bir haftalık Türkçe ve aylık Türkçe tarihy, edebiyat, kültür ve sanat dergisi çıkarılmasında geç kalındığına da işaret ederken, BULTÜRK sivşil toplum örgütünün Bulgaristan Türklerinin Sesi gazetesinin ülkenin dört bir yanında dağıtılmaya başlamasını kutladı, BGhaber gibi bilgi yayınlarının gençler arasındaki aydınlatıcı katkılarını kutladı.

Bütün devrimlerin son hedefinin üretim ilişkilerini değiştirmek olduğuna işaret eden katılımcılar, 1989 ‘da Demokratik Lig kurucusu olduğu için,  1989 Mayısında Bulgaristan’dan kovulan, geçen sene ise BG Cumhurbaşkanı Plevneliev tarafından devlet nişanıyla ödüllendirilen Sliven’li Sabri İskender’in konuşmasını ilgiyle izlediler. “1989 Ayaklanmamızla biz yalnız Bulgaristan Türklerinin şan ve şerefini, namus ve dürüstlüğünü korumakla kalmadık, Bulgarların onuşunu da koruduk,” sözleri uzun süre alkışlandı. S. İskender, Bulgaristan’da demokratik aydınlanma ve uyanış sürecinde, başı çeken durumda olan Türklerin şu dönemde gelişen anti-Türk ve anti-İslam Bulgar hortlamasında da sonuç belirleyici rol oynaması gerektiğini tekrarlayarak vurguladı. Onun konusunda 1980’loi yılların devrimci birikimi genç kuşağa hem Bulgaristan’da hem de Türkiye’de mutlaka aktarılmalıdır. Bulgaristan Türkleri Tarihi okutulmalı, Bulgaristan Türkleri Edebiyatı ayrı ders olarak okul programlarına alınmalıdır.

Törenin sonunda Bulgaristanlı Türklerin gerçekleri görme, doğru yolu seçme, AK Parti davasını destekleme davasında büyük gayretleri olan aydınlar, iş adamları ve sivil toplumcular plak atla ödüllendirildi.

AK Partinin Büyük Türkiye kurma davasının 7 Haziran seçimleri arifesinde yeni forumlarda sürdürülmesinde görüş birliği sağlandı.

Forum bildiri ve konuşmalarını BG Haber yayınlarında ve Bulgaristan Türklerinin Sesi gazetesinde bulabilirsiniz.

Raziye ÇAKIR

Reklamlar