Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Emek ve Sosyal Politikalar Bakanı Hasan Ademov’a yazdığı mektupta 1989 öncesi Bulgaristan’dan kovulan Türklerin stajlarının tanınmasını ve emekli maaşlarının ödenmesini talep etti. 

baf-logoBAF, sosyal politikalar bakanına madur edilmiş Bulgaristan Türklerinin sorunlarınıın çözülmesi için iki ülke arasında anlaşma imzalanmasını teklif etti.
Sezgin Mümin, sorunların çözülmesi için aynı soruları Türkiye’nin sosyal politikalar bakanına da yönelttiğini belirtti.

Mektup metni:

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı Sezgin Mümin’den
Emek ve Sosyal Politikalar Bakanı
Sayın Dr. Hasan Ademov’a
Soyfa, Triaditsa Sokağı, Nu:2
MEKTUP
bir kopyası Bulgaristan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı
Sayın Kristian Vigenin’e
Sayın Bakan,
Bulgaristan Adalet Federasyonu yönetimi, sizleri Emek ve Sosyal Politikalar Bakanı seçilmenizden dolayı tebrik eder, çalışmalarınızda da başarılar dilerim.
Sizlere Soya Dönüş Süreci’nin Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı kurbanlarının çözülmemiş staj sorunları ile ilgili başvuruyorum.
   Sözü geçen Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan Cumhuriyeti’nde 1989 yılına kadar emeklilik sigortalarını ödemiştir. Çoğu şu ana dek Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına uygun olarak emekliliğe ayrılmak için kredi çekip staj satın aldılar.
Sözü geçen vatandaşlarımızın esas sorunu emekliliğe ayrılmakta sıkıntı yaşamaları, daha doğrusu Bulgaristan’daki stajlarının Türkiye’dekilere ilȃve edilerek sayılmaması, böylece bir emekli maaşı olmaması.
    Sayın Bakan 50’li yılların başından 1989 yılına kadar Yurtlarından zorla kovulan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının ödediği sigortaların nereye gittiğini açıklamanızı istirham ederim.
Stajların tanınmasına ilişkin daha ayrıntılı bilgi vermenizi istirham eder, gerektiğinde çözülmemiş emeklilik sorununu çözmek için göçmen dernekleri ile görüşmeler ayarlama konusunda sizlere yardım etmeye hazırız.
   Bizler, Bulgaristan Cumhuriyeti’nin bir an önce Türkiye Cumhuriyeti ile zorunlu olarak yurtlarından kovulan Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarına daha adil tazminat sağlayacak ikili anlaşma imzalamasını gerekli olduğu kanaatindeyiz.
  Bizler, şu anki Hükümetin makul adımlarla kendisini Todor Jivkov’un resmen 11 Ocak 2012 tarihinde Meclis’çe onaylanan Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri ile insanlık dışı suç olarak tanınan siyasȋ totaliter rejiminden resmȋ olarak ayırt edeceğini ümit ederiz.
   Bulgaristan Adalet Federasyonu, Türk kökenli Bulgaristan vatandaşlarının sorunlarını çözmek için birçok göçmen derneği ile anlaşma imzaladı; taleplerimize desteklemek amacıyla imza kampanyası düzenlemeye de hazırız.
   Buna benzer soruları Türkiye Cumhiyeti’ndeki meslektaşınız Sosyal Politikalar bakanına da yönelttim.
10 Haziran 2013                                                                                BAŞ Başkanı:
Sofya                                                                                                       (Sezgin Mümin)
                                                                                             İrtibat hattımız:
                                                                                           tel.: 0879260546
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar