Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM)  Avrupa Masası uzmanlarından ve Yalova Üniversitesi Dış İlişkiler Merkezi Koordinatör Yardımcısı Oğuzhan Köse, Bulgaristan hükümetinin Türkiye sınırına duvar örme kararının, sorgulanması gereken bir konu olduğunu söyledi.kapıkuleKöse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan‘ın Türkiye sınırına duvar örme kararının, Türkiye üzerinden gelen Suriyeli göçmenlere yönelik olduğunu duyurduğunu anımsattı.

Bulgaristan’ın Mali durumu göz önüne alındığında, örülecek duvarın maliyetinin önemli bir külfet olduğunun vurgulayan Köse, şöyle konuştu:
“Bu işin maliyeti 27 milyon leva civarında. Hesaplanan maliyet Bulgaristan için ciddi bir miktar ve Suriye konusunun er geç çözüleceği ve göçmen sorununun bir ölçüde ortadan kalkacağı düşünüldüğünde, bu duvar konusu çok da bu amaca hizmet etmeyecek gibi görünüyor. Aynı şekilde Türkiye‘nin de Suriye sınırı için böyle bir planı var ancak Türkiye‘ye giriş yapan Suriyeli sayısının 500 bin ve bunun maliyetinin 2 milyar dolar civarı olduğu düşünülürse, Türkiye‘nin bu noktada duvar planı daha rasyonel durmaktadır.”
 “Bu pozitif bir mesaj değildir”
Köse, AB‘nin göçmenler için varış noktası olduğu düşünüldüğünde, göçmen meselesinin AB üyelerine ciddi yük oluşturduğunu söyledi. Bundan dolayı AB‘nin bir takım önlemler almaya çalıştığını belirten Köse, şöyle devam etti:
AB Sınır Koruma Ajansı Frontex’in raporlarına göre,  Avrupa’ya ulaşmak için dört ana rota izleniyor. En önemli yoğunluk Doğu Akdeniz üzerinde. Türkiye-Yunanistan arasında bu anlamda ciddi bir hareket gözlemleniyor. İtalya veİspanya diğer varış noktaları. Dördüncü rota ise Batı Balkanlar Karadenizüzerinde. Romanya ve Bulgaristan yeni gelişen bir rota olarak göze çarpıyor. Frontex yetkilileri, göçmenlerin her zaman yeni alternatif rotalar geliştirdiğini ve bu yüzden kaçak göçmenlerle mücadelenin zor olduğunu ifade ediyorlar.
Bu noktada yeni rota Karadeniz üzerinden Romanya ve Bulgaristan ise karadan duvar hattı çekilmesinin, hele tüm Avrupa‘nın güneyinin Akdeniz havzasına komşu olduğu düşünülünce hiç de rasyonel gelmemektedir ki Türkiye bir aday ülkedir ve AB ile müzakereleri sürdürmektedir. Bu anlamı ile sınırların bu şekilde oluşturulması pozitif bir mesaj içermemektedir.”
 “Bulgaristan’ın mı Brüksel’in mi kararı”
 Köse, duvar örme kararını sadece Bulgaristan‘ın mı aldığı yoksa Brüksel‘in bunda bir etkisi olup olmadığının da iyi irdelenmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa, denizlerle çevrili olduğu düşünülünce karadan göçmen tehlikesinin yoğun olarak Türkiye üzerinden gerçekleştiğini belirten Köse, şunları anlattı:
“Bu açıdan bu konu Bulgaristan hükümetinin inisiyatifi midir, yoksa Brüksel‘in mi? Konuyu AB politikası açısından değerlendirmek gerekir ki Bulgaristanhükümeti bunun için 6 milyon avroluk ek destek talebinde bulunacaktır ancak aday bir ülkeye karşı ‘tehlike gelen sınır’ politikası sorgulanması gereken bir konudur.”
Bulgaristan’da olağanüstü gündemle hafta başında toplanan Bakanlar Kurulu, artan sığınmacı akını nedeniyle Türkiye sınırında 30 kilometrelik duvar inşasına hemen başlama kararı almıştı.
AA
Reklamlar