BGSAM

Tarih: 25 Nisan 2017

Konu:  Türkiye, Bulgaristan da aralarında, hiçbir devletin iç işlerine karışmıyor.

(Büyük Elçi Gökçenini forografı – ekte gönderilmiştir.)

Türkiye Cumhuriyeti Bulgaristan Büyük Elçisi Sayın Süleyman Gökçe 25 Nisan 2017 Salı sabahı NOVA TV stüdyo konuğu oldu ve olağanüstü büyük ilgi uyandıran bir söyleşiye katıldı. Yayından sonra bir saatten az bir zamanda binlerce kişi tarafından tıklanan söyleşi haberleri kamuoyunda olumlu etki yaptı.

Söyleşiye başlarken “Türkiye Bulgaristan için tehlike oluşturmuyor” vurgusu yapan  Büyükelçi Gökçe, “Türkiye, Bulgaristan da aralarında, hiçbir devletin iç işlerine karışmıyor ve etkide de bulunmuyor” dedi ve şöyle konuştu: “Bu iddialar esassızdır, uydurmadır ve gerçekleri çarpıtıcıdır. Ulusal güvenliğiniz ve üzerindeki tehlikelerle ilgili konuşmak istiyorsanız, terörizm konusunu açalım. Bulgaristan terörizm konusunda pek fazla bir şey bilmiyor ve ben, bu konuda ülkenizin çok şey öğrenmesini de istemiyorum, çünkü bu dehşet vericidir.”

NOVA stüdyosunda canlı yayında İngilizce konuşan Büyükelçi Gökçe şöyle devam etti:

“Türkiye düşmanımızdır ve Bulgaristan’ın iç işlerine karışıyor gibi konuşmalara olduğu gibi,  bir de ulusal güvenliğiniz için tehlike oluşturduğuna ilişkin söyleve kesinlikle son verilmelidir. Bu savda, yapıcı, kurucu, olumlu ve yararlı olan hiçbir şey yoktur. Bunların ikili ilişkilere katkı sağlayan bir yanı da yoktur. Yüzyıl gerilere uzanan ortak tarihimiz ve ortak geleceğimiz var.”

Büyükelçi Gökçe, “siyasi yorum yapmak bir Büyükelçinin görev kapsamına girmez” diyerek, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in “Türkiye demokratik bir devlet değil” sözlerini yorumsuz bıraktı. Büyükelçi, bizdeki seçimlerle ilgili ise şöyle konutçu: “Dış ülkelerdeki Bulgaristan vatandaşlarından en fazla oy Türkiye’den geliyor. Türkiye’deki Bulgaristanlı seçmeni gidip başka bir devlette oy vermeye zorlamak amacıyla, seçim sandıkları sayısı bilinçli olarak azaltılıyor.” Büyükelçi stüdyodaki gazetecilere, “Siz, yapılanların, soruna çözüm bulmak için modern bir arayış olduğunu düşünüyor musunuz?”

Büyükelçi Gökçe’ye Türkiye Cumhuriyeti’nde anayasa değişikliği referandumuyla ilgili sorular da yöneltildi. O şöyle yanıtladı:

“Halk oylamasının başarılı olduğunu düşünüyorum. Onurlu bir şekilde yapılmadığına ilişkin eleştirilere katılmıyorum. Türkiye’de 175 bin seçim komisyonu vardı. Tüm siyasi partiler tarafından gösterilen milyondan fazla temsilci ve gözlemci görev başındaydı. Onların ¾ gibi büyük bir kısmı muhalefet partilerindendi.”

Büyükelçi Gökçe referandum izlenimlerini de anlattı:

“Şahsen ben herhangi bir sorun göremiyorum. Seçim komisyonlarından birine uğradım, her şeyi denetleme ve gözetleme yetkisi olan, siyasi partilerden ve bağımsız 15 gözlemci gördüm.

Stüdyoda, “Türkiye ölüm cezasına dönecek mi” gibi sorularla kendisinden bilgi istenen T.C. Sofya Büyükelçisi Gökçe,  “bazı konuların siyasi özelliklerini yorumlamak istemiyorum” dedi ve hazır bulunanlara, “Bulgaristan bu konudan neden ilgileniyor? Sorusunu yöneltti.

Söyleşiye devamla, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusuna geçildi ve T.C. Sofya Büyükelçisi şu görüşleri savundu:  “Yanlış politikalar ve nezaketsizlik nedeniyle Avrupa’nın Türkiye’yi kenara itmesi, yanlış olur. Demokratik seçimle iş başına gelen bir lider hakkında “diktatör” veya “saygısız” gibi sözler kullanılması, aptallığın ta kendisidir.”

Büyükelçi Süleyman Gökçe, “sultan” hitabı Türkiye ile ilgili kullanıldığında incitici midir, sorusuna ise, sultan dendiğinde rahatsız olmuyorum, dedi.

Bulgaristan / Sofya

Fakti. bg

Reklamlar