Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök: “İki ülke arasındaki dostluğun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’tür”

2023 yılında, Bulgaristan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında resmi diplomatik ilişkilerin kurulmasının tam yüz yılını doldurdu. Bu yıl dönümü vesilesiyle, Sofya Üniversitesi Bölgesel Araştırmalar ve Analizler Merkezi ile “Heritage BG” Mükemmeliyet Merkezi tarafından “Bir Yüzyıl Önce Yeni Bir Başlangıç” başlıklı bir akademik konferans düzenlendi. Konferansa, üniversite uzmanları ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Bulgaristan Büyükelçisi Aylin Sekizkök de katıldı.

Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Anastas Gercikov, açılış konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının ve Bulgaristan Krallığı ile aralarındaki resmi diplomatik ilişkilerin başladığının üzerinden geçen bir yüzyıl boyunca bu ilişkilerin hiç kesilmediğini belirtti. Ayrıca günümüzde iki ülke arasında yoğun siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin bulunduğuna dikkat çekti. Prof. Gercikov, bu ilişkilerin akademik boyutuna da önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Tihomir Stoyçev, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel adına Türkiye Cumhuriyeti’ni ve dost halkını 100. yıl nedeniyle kutladı ve iyi dileklerini sundu. Stoyçev, iki ülkenin zorlu tarihler yaşadığını ancak artık iyi komşular, dostlar, müttefikler ve birçok alanda işbirliği yapan ülkeler olduklarını ifade etti. Bulgaristan’ın Türkiye’nin istikrar edici tutumunu yakından izlediğini ve AB ile yürütülen diyalogun gelişmesini desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, uluslararası ilişkilerde ülkelerin kendi tarihlerini nasıl okuduklarının önemine dikkat çekti ve Bulgaristan’ı sadece bir komşu ve müttefik olarak değil, aynı zamanda yakın dost ve kardeş olarak gördüklerini söyledi. Konuşmasında Atatürk’ün, “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir” sözüne vurgu yaptı ve bu dostluğun Mustafa Kemal Atatürk tarafından inşa edildiğini belirtti.

Sofya Üniversitesi’nde Türkoloji bölümünün kurulmasını anlatan Prof. Dr. İrina Saraivanova ise müfredatın, iki ülkenin coğrafi konumu, tarihi temasları ve küresel olaylara bağlı olarak Türkoloji eğitimine uygun şekilde tasarlandığını söyledi. Türkoloji bölümünün, Bulgaristan’da dört Türk dili ve iki Altay dili üzerine eğitim veren tek bölüm olduğunu vurguladı.

Ayrıca, akademik konferansın açılışında, yıllar boyunca Türk devlet adamları tarafından Bulgar muhataplarına sunulan hediyelerin sergilendiği bir serginin de açılışı yapıldı. Bu sergide, yüksek düzeydeki ikili temasların tarihini yansıtan belgeler ve hediyeler yer aldı.

BG Haber

Reklamlar