Başkent Sofya’da düzenlenen Türk Sinema Günleri “Mommo” filmi ile açıldı.

film-seridiYönetmen Atalay Taşdiken:

“Son 10 yılda Türk sineması dünyada gerçekten yükselen bir trend izliyor”

Sinema sanatçısı Mehmet Usta:

“Bu kadar yakın iki komşu ülke kültürel olarak da birbirine yakın olmalı”

Filmin Bulgaristan galası için gelen yapımcı, yönetmen ve senaryo yazarı Atalay Taşdiken ile sanatçı Mehmet Usta “Mommo”yu Bulgar sinemaseverlerle izledi.

“Arena Zapad” merkezinde üç gün sürecek Türk Sinema Günleri çerçevesinde “Mommo”nun yanı sıra “Aşk Tesadüfleri Sever”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, Babam ve Oğlum” ve “Beynelmilel” gösterilecek.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aramaz, Türk Sinema Günleri’nin açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada, salonda bu kadar çok Türk sinemaseverleri ve Türkiye dostunu görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

AA’ya açıklamada bulunan “Mommo”nun yönetmeni Taşdiken, Bulgaristan’a ilk kez geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“İlginç bir deneyim olacak. Türk ve Bulgar sineması sanırım bugüne kadar çok yakın ilişkide olmadı. Bu tür etkinlikler buna vesile olabilir. Bulgar sinemasının altyapısının, stüdyolar ve teknik imkanlar açısından çok donanımlı olduğunu duyduk. Bu da gelecekte birlikte iş yapabilme potansiyelini doğurabilir.”

Son 10 yılda Türk sinemasının yükselen bir trend izlediğinin altını çizen Taşdiken, Bulgaristan ile Türkiye’nin ortak tarihine işaret ederek, sinemacıların ortak projeler üretebileceğini söyledi.

“Evrensel bir başarılı film reçetesi yok”

Bir filmin başarılı olabilmesi için evrensel bir reçete veya formülün bulunmadığını belirten Taşdiken, şöyle devam etti:

“Sinemanın evrensel olabilmesi öncelikle öykü ile alakalı bir şey. Ancak sadece öykü de o filmin evrensel olmasına yetmiyor. Yönetmenin dili, anlattığı, ortaya çıkardığı eser de ona katkı sağlıyor. Evrensel bir film için benim bir formülüm yok, ama yaptığım bu film ‘evrensel bir film oldu’ diyebiliriz; 70’in üzerinde ülkede gösterildi, festivallere katıldı. ve her uygarlıktan, her kültürden insanlara çok benzer etkiler yarattı.”

“Mommo”da rol alan sanatçı Mehmet Usta da Türk-Bulgar ortak yapımına büyük memnuniyetle katılmaya hazır olduğunu belirtti.

Usta şöyle konuştu:

“Uçuş süresiyle 45 dakikalık bir yolculuk mesafesindeyiz. Bu kadar yakın iki komşu ülke kültürel olarak da birbirine yakın olmalı. Sinema ile yeni bir dönem başlayabilir. Bugün başlayan sinema günleri gelecekte geleneksel festivale dönüşebilir.”

Türk sinemasının artık dünyada çok tanınan bir sinema haline geldiğini ifade eden Usta, tek sorunun bunların yeterince izlenmemesi olduğunu söyledi.

Türk sinemasının ana çizgilerini oluşturan filmlerin biraz daha fazla festivallerle bu tarz etkinliklerle tanıtılması gerektiğine işaret eden Usta, bu konuda kültür bakanlıklarına çok fazla iş düştüğünü ayrıca bireysel olarak bu tarz festivallere katılmak ve destek vermek gerektiğini belirtti.

Reklamlar