Mecliste kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Temenujka Petkova,”Türk Akımı Projesi’nin güzergâhının bir parçası olan Türkiye sınırından Sırbistan sınırına uzanan güzergah üzerinde yapılacak doğal gaz boru hattı çalışmaları için Suudi Arabistan şirketi Arkad Şirketler Birliği seçildi” diye açıkladı. Bakan, inşaatçı seçiminin, boru kapasitesinin rezerve edilmesi için yapılan piyasa testinin üçüncü aşamasının başarıyla tamamlanmasının ardından yapıldığını açıkladı.

Şubat ayının sonunda Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Başbakan Boyko Borisov, oradaki yatırımcıları Bulgaristan’a yatırım yapmaya davet etti.

Arkad Şirketler Birliği, Bulgaristan devlet şirketi Bulgartransgaz tarafından açılan ihale sonucunda seçildi.

Bulgartransgaz’ın internet sitesinde yayınlanan açıklamada Arkad Şirketler Birliği’nin daha önce açıklanan kalite ile fiyat arasında en optimal oran kriteri doğrultusunda ekonomik açıdan en avantajlı fiyat teklifini verdiği bildirildi. Arkad Şirketler Birliği’ni kuran şirketler İtalya’da faaliyet gösteren Arkad ABB S.p.A. ve Suudi Arabistan merkezli Arkad Engineering & Construction Company’dir.

Bakan Petkova,”Seçilen kuruluş, projeyi 615 günde tamamlamak için katma değer vergisi (KDV) hariç 2,15 milyar leva talep etmiştir. Bu tutar devlet tarafından proje için belirlenen KDV hariç 2,28 milyar leva tutarı aşmıyor” diye izah etti.

İhaleye üç şirketler birliği fiyat teklifi verdi. Onlar, “Bulgaristan’da Doğal Gaz Piyasasını Geliştirme ve Doğal Gaz Altyapısını Genişletme” adındaki kuruluş, “ÎÒ Industries Fovallkozo Zrt. Ve OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt.” Adındaki kuruluş ve Arkad Şirketler Birliği’dir.

İhale sürecinin tekliflerin değerlendirildiği ve açıldığı aşamasına “Bulgaristan’da Doğal Gaz Piyasasını Geliştirme ve Doğal Gaz Altyapısını Genişletme” adındaki kuruluş ve Arkad Şirketler Birliği katıldı.

Bulgartransgaz, yeni doğal gaz boru hattının inşaat maliyetini uzun vadeli bir kredi ile 10 yıl içinde karşılamak istiyor.

Arkad Engineering & Construction Company, Suudi Arabistan’ın en büyük enerji şirketidir. Şirket, doğal gaz ve petrol boru hattı inşaatında büyük deneyime sahiptir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar