TBMM’de
TÜKETİCİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN KANUN
TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

Bu hafta, tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınması, tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırılması ve tüketicilerin bilgilendirilmesine ağırlık verilmesi gibi önemli düzenlemeler içeren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Üretici de bizim tüketici de. Tüm vatandaşlarımızın haklarını korumak, önceliklerimizden olmaya devam edecek.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • Taksitle satış sözleşmelerinde temerrüt durumunda kalan borcun tümünün peşin kılınmasına ilişkin koşulların, Türk Borçlar Kanunu ile uyumlu ve tüketici lehine olacak şekilde değiştirilmesi. Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin kalan borcunun tümünün ifasının talep edilmesi için kanundaki diğer şartların yanı sıra kalan borç yerine sözleşmede yer alan bedel dikkate alınacak.
  • Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkı hükümlerinin uygulanması. Böylelikle tüketicilerin, ödedikleri ücret ve masrafların iadesi ile kredi nedeniyle katlandıkları maliyet azaltılacak.
  • Kredili mevduat hesabı, kredi kartı gibi belirsiz süreli tüketici kredilerinde faiz oranında tüketici lehine değişikliklerin derhal uygulanabilmesi için düzenleme yapılması. Bu kapsamda faiz oranındaki indirimin, tüketici lehine olması dolayısıyla yürürlüğe girmesi için 30 gün öncesinde bildirim yapılması şartı kaldırılacak.
  • Devre tatil satışının finansal kiralamayla yapılması durumunda da devre tatil sözleşmelerine ilişkin kanun hükümlerinin uygulanması. Ayni hakka konu devre tatil sözleşmelerinin, sadece Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen usul ve esaslar kapsamında devre mülk sözleşmesi şeklinde kurulması zorunlu olacak. Kooperatif veya ticaret şirketi ortaklığı ya da dernek veya vakıf üyeliği suretiyle devre tatil hakkı tanınması yasaklanarak kanunun getirdiği korumadan tüketicilerin yararlanması sağlanacak. Devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanların devre mülk veya devre tatil satışı yapması yasaklanacak. Tüketicinin, devre tatil sözleşmesinden cayma hakkını daha kolay kullanabilmesi için getirilmiş olan cayma süresi içinde tüketiciden ödeme veya borçlandırıcı belge alma yasağı, ayni hakka konu devre tatil sözleşmesi olan devre mülk sözleşmelerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.
  • İnternet ortamındaki aracı hizmet sağlayıcılarının tüketicilere karşı sorumluluklarının belirlenmesi.
  • Ekonomik ömrü tamamlanmamış ürünlerin donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak tekrar ekonomiye kazandırılması.
  • Tüketici hakem heyetlerinin görev sınırının 30.000 TL’ye çıkarılarak daha fazla sayıda tüketicinin uyuşmazlığının hızlı ve masrafsız bir şekilde çözüme kavuşturulması.
  • Bu konudaki ceza sisteminin orantılılık, ölçülülük ve caydırıcılık ilkeleri gözetilerek yeniden düzenlenmesi.

Daha detaylı bilgi için;

https://www5.tbmm.gov.tr/kanunlar/k7392.html

Bununla birlikte yaşlılarımızın sorunlarının araştırılması, gerekli önlemlerin alınması, yaşlılarımıza yönelik kamu, sağlık ve sosyal hizmet politikalarının sürdürülebilir bir şekilde daha nitelikli sunulması vb. amacıyla Meclis Araştırması açılması için grup önerimizi Meclis Başkanlığı’mıza verdik. Yaşlılarımız, büyüklerimiz, bizler için çok kıymetli. Toplumumuzun, ailelerimizin temel direği, koca çınarlarımızdır. Büyüklerimize vefa göstermek, daha rahat, daha kaliteli bir hayat sürmelerini sağlamak, boynumuzun borcudur. Hayırlı olmasını diliyoruz.

Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Twitter: https://twitter.com/turanbulent

Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt

Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA

Bülent Turan Mobil Uygulama;

İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar