Ardino (Eğridere) Belediye Başkanı Müh. İzzet Şaban ve Belediye Meclis Başkanı Sezgin Bayram, 35 yıl önce komünist totaliter rejimin Türklere karşı başlattığı Bulgarlaştırma sürecine karşı ilk büyük direnişin başlatıldığı Gorno Prahovo (Tosçalı) ve Başevo (Hallar) köylerindeki totaliter rejim kurbanlarının anısına dikilen anıt taşlarına çelenk koydular.

24 Aralık 1984 tarihinde Türk isimlerinin Bulgar isimleriyle değiştirilmesini protesto etmek için Gorno Prahovo ve civar köylerden 3 bini aşkın kişi Mleçino köyünde bir araya toplanmışlardır. Anma törenlerinde 24 Aralık 1984 yılı olaylarını teşkilatlandıranlardan Belene mağduru olan Başevo köyünden Rıfat Yağcı ve Safet Mahmut ve Gorno Prahovo köyünden siyasi mağdurlar Sali Ahmet ve Aynur Ömer de hazır bulundular.

24 Aralık 1984 yılı olaylarını teşkilatlandıranlardan Belene mağduru Rıfat Yağcı, Bulgarlaştırma süreci esnasında mağdur olanlara ve hayatını kaybedenlere insani açıdan minnettarlığını ifade etmek için her yıl burada toplanacaklarını kaydetti. Rıfat Yağcı, ”Yaşadığımız acıların unutulmaması ve gelecek nesilleri bu olaylardan haberdar etmek için buradayız. Aynı hataların tekrar edilmemesi ve el ele, omuz omuza vererek hep birlikte demokrasi yolunda yürümemiz için buradayız” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar