Eğitim ve Bilim Bakanı Dr. Aneliya Klisarova Bulgaristan Milli Radyosu’na verdiği demeçte, öğrencilere yönelik meslek seçimi rehberliğinin daha 4-5.sınıflarda başlaması gerektiğini kaydetti. Bakan, okulların devlet bütçesinden finanse edilmeye devam edileceğini, fakat bunun çok daha iyi bir şekilde yapılacağını açıkladı. egitim-bakani-aneliya-klisarova
Klisarova, “Lise öğrencilerinin günün yarısında okuyup, diğer yarısında çalışmalarından ibaret mesleki eğitim uygulamasına geçilmesiyle iş dünyasıyla daha sıkı bir işbirliği yapılması amaçlanıyor. Bu şekilde öğrenciler işgücü piyasasında kendilerini gerçekleştirebilecekler” diye izah etti. Bakanın ifadesine göre mesleklerin celbedici ve celbedici olmayan olarak ayrılmaması gerekir, çünkü toplumda tesviyeciye de, tornacıya da, kaynakçıya da ihtiyaç duyuluyor.

Klisarova, “Eğitim Bakanlığı olarak meslek seçimi rehberliğinin daha 4-5.sınıflarda başlamasını ve öğrencileri çeşitli mesleklerin sunduğu fırsatlarla tanıştırmayı düşünüyoruz” diye sözlerine ekledi.

Klisarova, “Öğretmenlerin sadece yüzde 3’ü 30 yaş altında bulunuyor. Gençlerin öğretmen olmaları için teşvik edilmesi düşünülüyor. Hükümet, elektrik ve ısıtma faturalarını ödemekte zorluk çeken özellikle de küçük yerleşim yerlerindeki okullara ek finansman sağlayacak” diye belirtti.

Okul müdürlerine dönem uygulanması ve sürenin 4 veya 5 yıl olmasının tartışma konusu olduğu anlaşıldı. Değişikliklerin muhtemelen Okul Eğitimi Kanunu’nun düzenlenmesiyle bir sonraki eğitim yılında yürürlüğe girecek.

Yeni eğitim yılının başlamasına birkaç gün kala Klisarova, “Ülke genelinde 489 okulda onarım çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar 16 Eylül’e kadar 62 okulda bitmemiş olacak” diye bildirdi.

Bakan, “Okullar devlet bütçesinden finanse edilmeye devam edecek, fakat bu daha iyi bir şekilde yapılacak. Bütçe, sadece okulda okuyan öğrencilerin sayısına göre değil, onların statüsü ve gereksinimleri, ayrıca gösterdikleri daha yüksek başarılara göre hesaplanmalıdır” diye genelleştirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar