Bulgaristan’da Toll sistem uygulamasıyla neler oluyor ve ne zaman yürürlüğe girecek? Bunlar özellikle Bulgar nakliye ve taşımacılık sektörünü yakından ilgilendiren sorular. O yüzden konuya dair basın toplantısı büyük ilgi uyandırdı. Bölgesel Kalkınma Bakanı Yardımcısı Nikolay Nankov’a göre sistemin güvenilir çalışması için Ulusal Toll Yönetimi kurulmalıdır. Otoyollarda kamyonlar için yol ücretlerini belirleyecek olan bu sistem uzun zamandır konuşuluyor. Bu yeni idareye hizmet edecek 629 memur görevlendirildi. Onlara yüksek teknolojik denetim araçları sağlandı, kontrol odaları yapıldı, trafik kontrol merkezi ve çağrı merkezleri oluşturuldu.

Bakan Yardımcısı Toll Sistemin uygulanmasının hükümetin öncelikli görevi olduğunu belirtti ve elektronik vinyetle ilgili bazı sorunlar olsa da, Tol Sistemi başlangıcının problemsiz olacağı kanaatini paylaştı:

Karayolları İdaresi ve ortakları 16 Mayıs’tan beri sistemi test etmeye başladı. Şimdilik bu denemeler ofis bazında yapılıyor, 16 Ağustos’tan itibaren ise sistemi gerçek uygulamaya geçireceğiz. Ancak bütün detayları ve pürüzleri temizlemeden önce sistem için ücret almayacağız.

Yük kamyonlarının ödeyeceği ücretlerin Toll sistem dahilinde önceden düşünülen 10 800 km yerine, 6000 km’yi kapsayacak. Onlar otoyollar, birinci derece yollar ve bir kısmı de yol ağının 2. derece hatlarını kapsayacak.  Nakliye ve Taşımacılık sektörü ile temaslar ardından yol ücretlerinin bedeli belirlenecek. 3 Temmuz’da taraflar arasında müzakerelere devam edilecek.

Bakan Yardımcısı Nankov makul ücretlerde bir uzlaşıya varılacağını umuyor.

Ulusal Toll Yönetimi Müdürü Prof. Oleg Asenov her gün ülkemizden geçen yük kamyonları trafiğine dikkat çekti ve sürücüleri son varış noktalarını belirttikleri kartlar doldurduklarını söyledi. Bu kartlar 24 saat için geçerli olup, bu süre içinde kamyon Bulgar topraklarından çıkmış olmalıdır. Toll sistem çalışmaya başlayınca bu kartlar geçmişte kalacak, kamyon sürücülerine varış noktalarına göre çizilmiş güzergah kartı verilecek. Bu yol haritası bazında ücret hesaplanması otomatik yapılacak ve böylece sistem daha iyi çalışacak.

 

BNR

Reklamlar