Bulgaristan tiyatrosunun efsane ismi Stoyanka Mutafova ağır bir ameliyattan sonra tedavi gördüğü Sofya Askeri Tıp Akademdisinde bu sabah 97 yaşında hayata veda etti. Başbakan Boyko Borisov Facebook hesabında “Olağanüstü iyi ve harika bir insanı kaybettik. O her zaman Bulgaristan tiyatrosunun sembolü olarak kalacaktır” diye yazdı.

Stoyanka Mutafova 2 Şubat 1922 yılında Sofya’da doğdu. Babası Konstantin Mutafov “İvan Vazov” tiyatrosunda yönetmen olduğu için Stoyanka küçük yaşta tiyatro ile tanıştı. 1941 yılında Sofya Kız Lisesini bitirdikten sonra, Sofya “Kliment Ohridski” Üniversitesinde Klasik Filoloji Bölümünden mezun oldu. “İvan Vazov” Halk Tiyatrosu’nun Devlet Tiyatro Okulu (1946 – 1947) ve Prag’ta  Sanat Akademisinde (1947 – 1949) okuyan Stoyanka Mutafova, 1946’dan 1949 yılına kadar Prag’ta tiyatroda çalıştı. 1949’da başladığı “İvan Vazov” Halk Tiyatorsunda 1956 yılına kadar sahne aldı, ardından 1991 yılına kadar “Aleko Konstantinov” Devlet Hiciv Tiyatosunda roller aldı. Mutafova, 1991’den günümüze kadar Burgas Dramatik Tiyatrosu’nun kadrosunda yer aldı.

Stoyanka Mutafova aralıksız tam 70 yıl sahnede kaldı. Tiyatroda 100’den fazla, sinemada 30’dan fazla rolde yer aldı. Ülke içi ve dışında yüzlerce eğlence programı ve sahne performanslarıyla izleyenlerin kalbine taht kurdu. Georgi Kaloyançev, Georgi Partsalev, Apostol Karamitev, Nevena Kokanova ile beraber paylaştığı sahneler ve rol partnerliği ise, Bulgar tiyatro ve sinemasında en derin izler bırakan sahneler oldu.

Stoyanka Mutafova 2016 yılında 94 yaşında iken ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’de büyük bir dünya turnesi gerçekleştirdi.

Sofya’da “Teatar 199” tiyatrosunun “Yıldızlar Duvarında” Stoyanka Mutafova’nın köşesi var.

Mutafova, sahnede oynayan en yaşlı oyuncu dalında Guiness Rekorlar Kitabına aday isim oldu.

Stoyanka Mutafova milyonlarca sevenin kalbinde yaşayacaktır!

 

BNR

Reklamlar