Kısaca kendinizi tanıtmanızı rica ederiz.

1972 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul’da Fransızca eğitim veren Notre Dame De Sion Lisesi’nden 1991 yılında, Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1995 yılında mezun oldum. Fransa’da, Nice Üniversitesi’nde uluslararası hukuk yüksek lisansı yaptım. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca bilmekteyim.

1997 yılında girdiğim Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa Konseyi, Orta Asya ve Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcılıklarında çeşitli düzeylerde görev aldım. Yurtdışında ise Havana Büyükelçiliği, Paris Başkonsolosluğu ve Varşova Büyükelçiliğinde görev yaptım.

Başkonsolosluğun görev çevresi, Malko Tırnovo sınır kapısından, ta Tuna boyuna kadar, oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Bu bölgenin mutlaka kimi özellikleri olmalı. Bu konuda ilk izlenimleriniz nedir, paylaşır mısınız?

Başkonsolosluğumuzun görev bölgesi Burgaz’ın yanı sıra İslimiye, Yanbolu, Varna, Şumnu, Hacıoğlu Pazarcık, Rusçuk, Silistre, Hezargrad ve Eski Cuma illerini kapsıyor. Ayrıca Hamzabey ve Dereköy sınır kapıları da Başkonsolosluğumuzun görev alanında.

Ben 2 Eylül itibariyle Burgaz’daki görevime başladım. Tabiatıyla tüm görev çevremi tanıyacak vaktim olmadı. Ancak şunu söyleyebilirim, Bulgaristan’ın güzel şehri Burgaz’a Başkonsolos olarak atandığım ilk günden itibaren büyük bir heyecan ve onur duydum. Bulgaristan bizim komşumuz, dostumuz ve müttefikimiz. Bizim için önemli bir ülke. Tarihi ve kültürel bağlarımız mevcut. Bulgaristan’ın güzide vatandaşları olan soydaşlarımız bu ülke ile aramızda bir dostluk ve kültür köprüsü oluşturuyorlar. Tüm görev çevremi daha yakından tanımak için gerçekten sabırsızlanıyorum.

Görev bölgenizde mukim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hizmetlerin yanısıra, Bulgaristan yetkilileriyle, soydaş Bulgaristan vatandaşlarıyla ilişkiler, yatırım imkanları gibi, Burgaz Başkonsolosluğu’nun başlıca faaliyet alanları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yerel makamlarla, dostluk ve iyi komşuluk hukuku çerçevesinde temasları sürdürerek potansiyel işbirliği alanlarını bulup geliştirme ve iki komşu halk arasındaki dostluk bağlarının geliştirilmesi başlıca faaliyet alanımızı oluşturuyor. İkili ilişkilerin gelişmesinde girişimcilerin önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Görev bölgemizde Avrupa pazarını hedefleyen kaydadeğer Türk yatırımları mevcut. Bu işletmeler bulundukları yerlerde ciddi istihdam da sağlamaktalar. Biz Başkonsolosluk olarak yatırımları ve iki ülke arasındaki ticaretin artmasını teşvik ediyoruz. Öte yandan, kültür, sanat, sağlık, eğitim gibi alanlarda da proje geliştirmeye gayret ediyoruz.

Bulgaristan’ın güzide vatandaşları olan soydaşlarımız ile Bulgar toplumunun birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba sarfediyoruz. Soydaş gençlerimizin anadillerini layıkıyla öğrenmelerinin ve Türk kültürünü unutmamalarının içinde yaşadıkları toplum için de bir zenginlik unsuru olduğunu düşünüyoruz.

Sınır kapılarında yaşanan sorunlar hepimizin malumu. İki ülke makamları bu sorunların aşılması için çalışıyorlar. Biz de sorunları yakından takip ederek çözüm süreçlerine elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Dereköy sınırkapısının modernizasyonu için çalışmalar son hızla sürüyor.

Başkonsolosluğumuzda ayrıca, vatandaşlarımızın konsolosluk işlemleri ile bağlantılı olarak pasaport, askerlik, nüfus, doğum, evlilik, vatandaşlık, noterlik gibi konularda hizmet verilmektedir. Görev çevremizde bulunan vatandaşlarımız, öğrencilerimiz, girişimcilerimiz ve Bulgaristan vatandaşlarının konsolosluk işlemlerini en iyi şekilde yerine getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin barış ve işbirliği ilkeleri temelinde gelişmesi için sizce daha neler yapılabilir?

İki ülkenin ve Türk ve Bulgar halkları arasındaki dostluk bağlarının komşuluğa yaraşır biçimde daha da güçlenmesini arzu ediyoruz.

Esasen son dönemde iki ülke ilişkilerinde büyük ilerleme kaydedildi. Bundan memnuniyet duyuyoruz. İlişkileri ilerletmek için her iki tarafta en üst düzeyde siyasi irade mevcut. Karşılıklı üst düzey ziyaretler ilişkileri güçlendirdi. Bu ivmenin devam etmesini diliyoruz. İkili ilişkilerimiz; karşılıklı ziyaretlerin sürdürülmesi, her alanda ortak işbirliği projeleri ve yatırımların artmasıyla gelişmeye devam edecektir.

Sayın Başkonsolos, teşekkür eder, görevinizde bizzat size ve Başkonsolosluk çalışanlarına başarılı çalışmalar dilerim.

Ben teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, Başkonsolosluğumuzun kapılarının değerli vatandaşlarımız, soydaşlarımız ve Bulgar dostlarımıza daima açık olduğunu vurgulamak isterim.

 

 

Bizim Gazete

Reklamlar