Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Meriç ve Tunca nehirlerinin taşmasının, 1 milyon dönümün üzerinde araziyi etkilediğini söyledi.

Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte son yaşanan taşkının, cumhuriyet tarihinin en büyük taşkınlarından biri olduğunu belirtti.

Taşkın riskinin hala ortadan kalkmadığına işaret eden Yorulmaz, şöyle konuştu:

“Taşkın daha bitmedi, mayıs ayına kadar devam edecek. Bu nehir debileri her gün bir artıyor bir iniyor. Bulgaristan’daki yağışlar da burada karşımıza çıkıyor. Şu an Bulgaristan’daki baraj seviyeleri pik noktasında, hepsi  dolu . Bu da barajların doluluğundan dolayı barajların savaktan akması demektir.”

Yorulmaz, taşkınların Edirne’nin kaderi olmaması gerektiğini ifade ederek, taşkınlar konusunda Yunanistan veTürkiye ‘nin ortak hareket etmesinin önemine değindi.

 

– “Henüz hasar tespiti yapılamadı”

 

Yorulmaz, taşkınlar sonrasında hasar tespiti yapılabilmesi için suların araziden çekilmesinin beklendiğini söyledi.

Taşkın dolayısıyla en büyük zararı çiftçilerin gördüğünü vurgulayan Yorulmaz, “Şu an Bulgar sınırından denize kadar 1 milyon dönümün üzerinde sel taşkını var. Yazlık seddelerin patlaması nedeniyle Edirne’nin elit arazilerine kum doldu. Çiftçi bunu kendi başına temizleyemez. Devlet yardım etmeli” diye konuştu.

Yorulmaz, hala seddelerden sızan suların ovalara yayıldığını, suların mayısa kadar çekilmemesi halinde çeltik ekiminin yapılamayacağını ifade etti.

Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinin seddeleri onarması, daha sonra kumların araziden çekilmesi için acilen çalışma başlatılması gerektiğini aktaran Yorulmaz, “Eğer seddelerin patlakları tıkanmazsa, bu anlamda sıkıntı gittikçe artacak. Çünkü buralarda tabanı çok eştiği için su devamlı ovalara doluyor” dedi.

Yorulmaz,  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun önderliğinde, taşkın zararına karşılık Bulgaristan aleyhine dava açılması halinde, Edirne çiftçisinin de dava açmaya hazır olduğunu kaydetti.

Reklamlar