Buğun 27 dernek ve kuruluştan tarım işletmecileri ve hayvan yetiştiricileri Veliko Tırnovo’nun Şeremetya köyü yakınlarında Sofya – Varna ana yolunda protesto düzenledi. Çiftçiler, protesto eylemi olarak yol üzerine sebze, meyve, süt dökerek, yün yaktılar.

Çiftçilerin memnuniyetsizliğinin sebebi, Tarım Bakanlığı tarafından 110 milyon leva istenmesine rağmen şu anda devlet bütçesinin güncellenmesi projesinde “Tarım” sektöründe güncellenmeden söz edilmemesi.

Bulgaristan Hayvan Yetiştiricileri Birliği’nden Boyko Sinapov, “Hayvancılık sektörü, yem, yakıt ve elektrik enerjisi fiyatlarının yükselmesinden dolayı krizde ve insanlar toplu halde hayvanlarını satmaya başladı” dedi ve BNR Şumen Radyosu’ndan Ayşe Latif’e verdiği söyleşide şunları belirtti:

“Bu durumda mutlu eden şu ki, hepimizin beraber olması ve bir yönde ilerlememiz. Bu protestonun düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Nihayetinde sadece hayvancılık sektörü değil, bütün tarım sektörü unutuldu. Gözlemlediğimiz, yeni parlamenter gruplardan hiç kimse gelip de hayvancılık sektörü, meyve ve sebze yetiştiricilerinin sorunlarına bakmadı. Sektör yaz başında son ödemeler yapılmasından sonra unutuldu.”

Sektörün Covid desteklerinden yararlanma imkanı olmadığından şikayetçi olan Boyko Sinapov sözlerine devamla şöyle konuştu:

“Hayvancılık sektörü çok kötü durumda. Kuraklık, yemlerin, elektrik enerjisi fiyatının yükselmesi bizi çok etkiledi. Ürünlerimiz ya satın alınmıyor, ya da çok düşük fiyattan satın alınıyor. Saatler içinde çiftçiler çiftliklerini, işletmelerini kaybediyor. Bir tarım sitesine girdiğinizde muhteşem, elit hayvan sürüsü olan kişilerin bile sürülerini sattığını göreceksiniz. Birkaç defa bakanlığa destek çağrısında bulunduk, fakat maalesef hiçbir önlem alınmadı. Protestoya mecbur kaldık. Bizler her gün değil, saatler içinde iş kaybediyoruz.”

Hayvancılık sektörü temsilcileri, devlet bütçesinin geçici Kovid önlemleri bağlamında güncellenmesine tarım işletmelerinin de dahil edilmesinde ısrar ediyor.

Boyko Sinapov şunları belirtti: “Çağrımız, olağanüstü bütçede Tarım Bakanlığı’nın talep ettiği 110 milyon levanın bütün tarım alanlarında çalışan işletmecilere destek olarak tahsis edilmesi yönünde. Buğday üreticilerini yorumlamıyorum, onlara Tanrı yardım ediyor, iyi hasat elde ediyorlar. Ancak bizler çok zor durumdayız” dedi.

Haber: Ayşe Latif, BNR Şumen

Reklamlar