1. Aralıksız süren dünyanın en eski spor organizasyonu Kırkpınar Güreşleridir.

Tarihi hakkında birçok rivayet olmasına karşın en bilineni şöyle:

Orhan Gazi zamanında Batı Trakya’ya düzenlenen bir sefer dönüşünde öncü birlikler mola verir. 40 akıncı mola verdikleri yerde güreş tutuşur. Saatlerce süren güreşlerde Ali ve Selim adlı iki kardeş bir türlü yenişemez. Daha sonra bir Hıdırellez gününde aynı iki kardeş yeniden güreş tutuşurlar ama tüm gece boyu yenişemezler. En sonunda solukları kesilerek orada can verirler ve aynı yere gömülürler. Yıllar oraya tekrar gittiklerinde arkadaşları, mezarlarından 40 pınar fışkırdığını görür. Daha sonra bu iki kardeşin anısına o yöreye Kırkpınar denmeye başlanır.

2. İlk müsabakalar I. Murat zamanında 1361 yılında düzenlendi.

Bu yıl 20-22 Haziran tarihlerinde 653.’sü gerçekleştiriliyor.

3. Kırkpınar günümüzde Türkiye sınırları içinde değil. Onun için güreşler Edirne Sarayiçi’nde gerçekleştiriliyor.

Kırkpınar, Balkan Savaşları’ndan sonra Yunanistan‘a geçti.

4. UNESCO’nun soyut kültürel miraslar listesine 2010 yılında girdi.

Listede Türkiye’den aynı zamanda Türk kahvesi, Mesir Macunu Şenlikleri, keşkek, Hacivat ve Karagöz de var.

5. Kullanılan yağın kalitesi çok önemli ve bu işin oluru kesinlikle zeytinyağı.

Bu işin de bir ritüeli var tabii. Pehlivanlar önce sağ el ile sol tarflarını sonra sol el ile vücutlarının geri kalan kısmını yağlıyorlar. Güreş esnasında meydanda dolaşan yağcılardan ihtiyaç duyarlarsa yağ alabiliyorlar.

64 pehlivandan 32’si elenince kalan 32 pehlivan yağlardan arınmak için banyoya giriyor ve tekrar yağlanıp güreşe devam ediyorlar. Tüm müsabakalar bittikten sonra yağın kokusunun 3-4 gün geçmediğini söylemeye gerek bile yok 🙂

6. Kırkpınar’ın olmazsa olmazları davul ve zurna müsabakaların tüm ritmini belirliyor.

20 davul ve 20 zurna tüm güreşler esnasında hazır bulunur. Pehlivanların er meydanına çıkışını haber vermek için karşılama peşrevi çalınır. Bunun dışında pehlivan havaları ve güreş esnasında pehlivanların birbirlerine üstünlük kurmak için hamle yaptıkları anlarda cenk harbi adı verilen bir hava çalarlar.

7. Güreşler esnasında bir çeşit spikerlik görevi üstlenen cazgırlar pehlivanları seyircilere tanıtıyor ve güreşi başlatıyorlar.

Rakip olan pehlivanları tanıtırken adlarını ve memleketlerin söylemenin dışında hünerlerini de mani şeklinde anlatır. Cazgırlarda da usta çırak ilişkisi var. Sadık Hoca, Şirin Mustafa ve 50 yıldır Kırkpınar’da cazgırlık yapan Şükrü Kayabaş en önde gelenlerinden.

İki yiğit çıktı meydanee ikisi de birbirinden merdanee!

8. Boyunduruk, künde, kurt kapanı gibi rakibi alt etmenin türlü teknikleri var.

Bunların yanında rakibin dengesini bozmak için elense, çelmenin güreşteki adı tırpan, dalma, kazık, kaz kanadı ve daha niceleri…

9. Altın Kemer Kırkpınar’da verilen en büyük ödül. Başpehlivan bir yıl boyunca Altın Kemer’in sahibi oluyor.

3 yıl üst üste Başpehlivan unvanını kazanan Altın Kemer’in sürekli sahibi oluyor.

Geçtiğimiz yıl, 19 yaşındaki İsmail Balaban ilk kez katıldığı Kırkpınar’da Altın Kemer’i Antalya‘ya götürdü.

10. Türkiye Finans sponsorluğunda düzenlenen Kırkpınar güreşlerinde Kırkpınar Ağası, başpehlivan ve diğer dereceye girenlere ödüllerini veriyor.

 

Reklamlar