Seçimler bugün olsaydı.

Sava Haris” sosyolojik araştırma merkezince yapılan son anket sonuçlarına göre, Bulgaristan parlamento seçimleri geçen hafta yapılsaydı “ATAKA” partisi meclis dışına itilecek,  REFORMCU BLOK ile Nikolay BAREKOV’un oluşan politik hareketi meclise girecekti.

Sofya’da çıkan 1 Kasım 2013 tarihli STANDART gazetesinde yayınlanan sosyolojik nabız yoklama sonuçları aynen şöyledir:

Yürürlükte olan oranlı (majoriter) seçim sistemine göre, geçen hafta bir genel seçim yapılmış olsaydı, % 4 barajı 5 politik parti geçecekti. 1) Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP); 2) Bulgaristan Cumhuriyeti İçin Vatandaş Birliği Partisi (GERB); 3) Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH); 4) Bu yılın yaz aylarındaki gösterilerde oluşan REFORMCU BLOK; ve 5) Gazeteci Nikolay BAREKOV tarafından yönetilen SANSÜRSÜZ BULGARİSTAN adlı halk hareketi.

Elde edilen sonuçlarda, Sosyalist Parti oyların 21,7’sini alarak, 19,7 oranında oy alan B. Borisov’un GERB partisini % 2 oranında aşmıştır.  Bu sonuçlar, seçime katılma oranı % 60 gibi saptanmış olup, katılım oranının yükselmesi durumunda BSP’nin daha büyük bir seçim başarısı kazanması olasıdır, çünkü 100 yıllık geçmişi olan bu partinin yedek oy kaynağı geniştir.

12 Mayıs 2013 seçimlerinde en fazla oy alan parti olmasına karşın, Haziran ve Temmuz aylarında hızla güven ve seçmen kitlesi kaybeden eski başbakan B. Borisov’un partisi, Eylül ayında hatta parçalansa da, şimdilik çöküş sürecini durdurduğu gibi saflarını sıklaştırmıştır. Sağ kanadın en büyük politik parti olan GERB, BSP, HÖH ve ATAKA’nın kurduğu üçlü koalisyonu yaz boyu kışkırttığı ve arkaladığı gösterilerle “İSTİFA!” HAYKIRIŞLARIYLA HIRPALAMAYA ÇALIŞIRKEN, parti yönetiminde safları sıklaştırabildi, üzerine gelen saldırılara göğüs germeye başladı.

Kuşkusuz her hareket bir de tepki doğurur mantıyla analiz edildiğinde, Bulgaristan’da GERB partisinin son 4 yıldaki yönetiminden memnun olmayanlar bu defa Sosyalist Parti etrafına sığınıyorlar. Bazı çevrelerin hoşuna gitmeye bilir, fakat günümüz Bulgaristan’ındaki politik kapışma GERB ve BSP partileri arasındadır ve devam ediyor.

Bu anket sonuçlarında HÖH % 10 gibi bir paya sevinebilir.

Geçiş Döneminde parlamento dışı kalan küçük partileri, seçkin bilim, sanat ve politika adamlarını ve aktif gençleri saflarına alan REFORMCU BLOK’a yeni politik güçlerin daha kararlı katılması beklenirken, anket sonuçlarına göre, henüz 4 aylık olan bu politik oluşum % 4’lük barajı aşıp meclis koltuklarında yer alıyor. Halk arasında REFORMCU BLOK’a artan bir cana yakınlık ve fiili destek dalgası almış kendini gidiyor.

Mayıs 2013’te yapılması kesinleşmiş olan Avrupa Birliği (AB) parlamento seçimlerine katıldığında bu genç partinin daha ilk hamlede Brüksel’e 3 milletvekili gönderebilmesine kesin gözle bakılıyor. Şimdiki anket sonuçlarında, % 7,2 oranında oy alan REFORMCU BLOK’ tan beklenen başarısını pekiştirmesi ve seçmen yığınına daha emin inerek bütün ülkede kendini halka açması ve tanıtmasıdır. BLOK’un arkasında duran kitle başkent ve öteki büyük şehirlerin orta katmanı ve gençlerdir.

Bulgaristan Stratejik Araştırma Merkezimizin analiz ve tespitlerine göre, (REFORMCU BLOK Bulgaristan’da totalitarizmi ayrıştırıp eski çöplüğü temizleyecek bir politik güç olarak çığ gibi büğeyerek kuvvet toplayabilirse, soydaşlarımızı ve yerli Türk, Pomak ve diğer Müslümanların büyük bölümünü arkasına alması muhtemeldir. Soydaşlarımız tarafından ihanetle suçlanan HÖH politikasının getirdiği küskün durgunluk ve dolayısıyla sandıktan uzaklaşmak aşılabilirse, kararlı bir hamleyle REFORMCU BLOK adımlarının desteklenmesi,  bu yeni partiye kan verip onu Bulgar politika sahnesinde 3. parti durumuna yükseltebilir. Brüksel Parlamentosuna da 5 milletvekili göndermesine yol açılır.)

Yeni koyu sağcı, faşizan Volen Siderov başkanlığındaki ATAKA Partisi ile yine Türk düşmanlı kusarak politikaya heveslenen ATAKA TV yayınları etrafında kümelenmiş, Burgas kentinden yola çıkarak bütün ülkede örgütlenmeye heveslenen Özgür Bulgaristan Ulusal Federasyonu (NFSB) bu anket sonuçlarına göre 43. Halk Meclisi kapısını aşamayacak, parlamento dışında kalacaktır. (Bu ırkçı oluşumların HÖH parasıyla kurdurulduğu asla unutulmamalıdır) Bulgar seçmen ATAKA’nın izlediği dönek ve çıkarcı, huzur bozan bir politikayı artık desteklemek istemiyor. Türklere, Pomaklara, tüm Müslümanlara ve halen kızıştırılmak istenen Suriyeli göçmenlere karşı politika bu defa tutmayabilir. Bu insanların onları HÖH’e verirken ATAKA’ya karşı olduklarındandı. Seçim öncesi ATAKA geliyor ona karşı biz olmalıyız derken şimdi onlarla hükümet oldular. Yani onlar kendini bitirdiler çünkü Ataka’yı hüküm kurdular, kısaca kendilerini düşündüler.

Fakat düşündükleri gibi olmadı, Sosyalist Parti ile Hak ve Özgürlükler Partisi’nin birer memesine yapışmış ve altın çağını yaşayan elebaşı V. Siderov ve ATAKA ‘ya muhalefet yolu görünmesi ve bu mücadelede bel kemiği ve öncü güç olarak REFORMCU BLOK ‘un ortaya çıkması destek buluyor.

Halen 42. mecliste grubu olan ve 1 oyla hükümet ortaklığı yapan  “ATAKA” partisi seçmen oylarının bir kısmı da tanınmış gazeteci, genç ve aktif politikacı Nikolay Barekov tarafından yönetilen ve bir halk hareketinden politik bir partiye dönüşmesi beklenen “SANSÜRSÜZ BULGARİSTAN” seli,  43. millet meclisinde yer alacaktır.

Bu harekete verilen oy oranı % 4,6 dır. Bulgaristan politikacıları arasında en fazla güven toplayan politik figürler sıralamasında oyların % 17’sini N. Barekov aldı. Halkla buluşmalarına devam ediyor, derdine derman arayanlardan ayrılmıyor, köy köy, kent kent dolaşarak meydan görüşmelerinde sıradan seçmeni, onun dileklerini, şikâyetlerini, önerilerini dinliyor ve sosyo-politik ortamın nabzını tutuyor. Bu hareketin daha bu ay sonuna kadar Sofya’da ARMEETS kapalı spor salonunda bir kurultay toplayarak yeni bir politik parti olarak tescilini yaptırması bekleniyor. TV 7 televizyon yayınlarında ülkenin ekonomik ve politik sorunlarına aktif eğilen, insan haklarının kesin savunucusu olarak ortaya çıkan, çevrecilik konusunda etkin konum sergileyen, işsizden, kovulandan, ezilenden, hor görülenden, sefilden yana konum sergilerken, dolandırıcılık ve rüşvet olaylarına amansız tavır alan N. Barekov’u destekleyenlerin ordusu gitgide genişliyor.

Bulgaristan’da bugün öfkesi haklı insanlar var. Halkın sağlık birikimlerine, sosyal edinimlerine, emeklilik haklarına sorumsuzca el uzatıldığı, birçok yerde insan haklarının hiçe sayıldığı bir ortamda hareketlenmeye ve politik konum değiştirerek durumu değiştirme yolu arayanların haklı sebepleri var.

Stratejik Araştırma Merkezinin tespitleri:

  1. Bulgaristan demokrasisinin en büyük sorunu hiç kimsenin muhalefette olmak istememesidir.
  2. Demokrasinin ana kurallarından biri olan, seçim sonuçlarına öfkelenmeden politika yapmaya alışamamalarıdır.

Seçmen oylarıyla demokrasiyi ileri taşımayı üstlenmezse, komünist partinin 2 “evladı” olan BSP ve GERB BÜYÜK KOALİSYON kurabilir. Bu olursa Bulgaristan’da karanlık çok uzun sürecektir. Değişim şart amma kiminle…

Reklamlar