CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Brüksel’deki çıkışıyla gündeme gelen ve sık sık skandallarla ve yolsuzluk iddialarıyla anılan Avusturyalı “sosyalist” politikacı Hannes Swoboda’nın adı bu kez de Bulgaristan’da bir yolsuzluğa karıştı.

hannes-swobodaSwoboda’ya yakınlığı ile tanınan Bulgaristan eski Başbakanı Sergei Stanishev’in Avrupa Sosyalist Partisi ‘PES’ Başkanı olmak için 16 milyon avro değerindeki bir devlet ihalesini 116 milyon avroya Swoboda’nın eşinin sorumlu olduğu Siemens’e verdiği iddia ediliyor.
Yurt gazetesinden İrfan Taştemur’un haberine göre, son günlerde Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokrat Grup Başkanı Avusturyalı politikacı Hannes Swoboda’nın ve eşinin adı içinde yine Siemens’in de yer aldığı yeni bir yolsuzluk iddiasına daha karıştı.
Bulgaristan eski İçişleri Bakanı Tzvetanov’un iddiasına göre Stanishev’in Başbakan olduğu dönemde vatandaşların kimlik kartlarıyla ilgili bir devlet ihalesi Swoboda’nın bu pozisyon için çalışan eşinin Siemens şirketine veriliyor. İddialar üzerine Stanishev bu ihalenin Siemens’e verilmesinde Başbakan olarak bir etkisinin bulunmadığını açıklıyor. Tzvetanov’un iddialarını ise Avrupa Halkları Partisi ve Avrupa Parlamentosu’ndaki grubu da destekliyor ve peşini bırakmıyor.
Stanishev’in Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı olması süreci bir önceki PES Başkanı, Danimarka eski Başbakanı Poul Nyrup Rasmussen’in ani bir şekilde sağlık gerekçesi göstererek ayrılmasının ardından sürpriz biçimde olmuştu.Bulgaristan eski Başbakanı Sergei Stanishev’in bu göreve gelmesinde Siemens kontratının etkisini bilemeyiz ama yine Swoboda ve yine eşi ve yine Siemens’in karıştığı bir siyasi skandal olması son derece dikkat çekici ve kayda değer.
Swoboda ise hakkındaki iddialara yanıt vermekten kaçıyor.
Yolsuzluğun siyasi boyutları Avrupa Parlamentosu’nda tartışılıyor
Avrupa Parlamentosu’na da sıçrayan bu iddia şu an sosyalistleri çalkalıyor. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu Avrupa Halkları Partisi Grup Başkanı Joseph Daul’un de dahil olduğu bu tartışmadaki bir diğer iddia ise Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin Swoboda’nın da desteğiyle ırkçı parti ATAKA ile işbirliği yaptığı yönünde. İddialar ağır. Dünyanın başka yerlerinde zaten Siemens yolsuzlukları ortaya çıkmış ve ceza görmüştü.
Bir tek Türkiye’de olaylar karartılmış ve CHP’nin verdiği soru önergeleri AKP oylarıyla reddedilmişti… Şimdi konunun siyasi boyutları da bir bir ortaya çıkıyor. Üstüne üstlük her iki olayda da Swoboda ve eşi Bayan Ederer’in adının geçmesi dikkatleri çekiyor. İnternetteki kaynaklarda yine Bayan Ederer’in sorumluluk alanındaki Siemens’in Bulgaristan’daki yatırım açılışlarında dönemin Başbakanın Stanishev olduğu görülmekte.
Reklamlar