Yeni seçilen Avrupa Parlamentosu Strasbourg’ta ilk toplantısını düzenliyor. Bulgaristan Avrupa Parlamentosu’na 17 milletvekili gönderdi. Avrupa Halk Partisi, Sosyalist Demokratlar Partisi- PES, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı ve ALDE- Liberaller ve Demokratlar Birliği gruplarında Bulgar vekiller olacak.

meclisİlk gün toplantısında Avrupa Parlamentosu başkanı seçildi. Alman sosyaldemokrat Martin Shultz’un yeniden başkan seçildi.AHP ve ALDE’nin desteği ardından, Shultz’un önemli bir oy sayısı alması bekleniyordu.Hristiyandemokratlar, sosyalistler ve liberallerin mevcudiyeti de bu destekten belli olacak ve Avrupa değerlerinin muhafaza edilmesinin yolu çizilecek. Politolog doktor İvan Naçev eğilimleri aktardı:

“Bu Parlamentonun bazı çok önemli görevleri olacaktır. İlk olarak yeni Avrupa Komisyonu seçimi yapılacak. Açık bir şekilde bu mecliste uzlaşı olacak mı, olmayacak mı, Avrupa karşıtları ve ırkçı grupların tavırları ne olacak gibi soruların cevabı aranacak. Bu Parlamento AB bütçesi sorunlarını inceleyecek, Birliğin genişleme konusunu gündeme getirecek. O yüzden görev dağılımı yaparken ve AK istikrarlaşmaya çalışırken, bundan önceki meclislerden ziyade uzlaşı ve mutabakat yolu aranacaktır”.

Avrupa Parlamentosu Temmuz ortasında Lizbon Anlaşması gereği AK’nin yeni beşkanı için AB’nin tüm üye ülkeleri kendi adayını teklif edecek.

Jean-Claude Juncker yeterli oyla aday gösterildi. İngiltere ve Macaristan red oyu kullandı. Juncker 20 yıl Lüksemburg başbakanı görevindeydi. Avrupa dövizi ve genelde AB’nin ağır bir dönem ve kriz geçirdiği dönemde Juncker 8 yıl Avrupa Grubu başkanlığını yaptı. Avrupa politikasını daha iyi tanıyan biri yoktur. Bu adaylık Bulgaristan açısından iyi bir teklif. Juncker Bulgaristan’a karşı olumlu duygular besliyor. Daha 1990 yılında Bulgaristan’ın AB adaylığını destekleyen ilk Avrupalı siyasilerden biri oldu.

“Juncker herkese karşı adaletli davranabilecek bir siyasetçidir. Buna güveniyoruz, dedi Vladimir Şopov. Bulgaristan’ın Avrupa alanına katılımı yönünde politik role değişikliğinde ülkeye çok yardım edebilir. Orada AK’nin rolü çok büyük. Biz kriterlerin çoğuna uyuyoruz. Juncker açısından Avro döviz birliği kaçınılmaz bir süreçtir”.

Reklamlar