Stevrek köyünde devamlı yaşayan yaklaşık 60 Hristiyan, köyün “İsa’nın Göğe Yükselişi” Kilisesini ayakta tutmakta kararlı. Kilisenin bir tek yortu günlerinde ayin için kapılarını açmasına rağmen, çevredeki 10 köyden Hristiyanlar da buraya geliyor, çünkü Stevrek köyüne en yakın kilise, Antonovo ve Omurtag şehirlerine 25 km mesafedeki Elena Belediyesi’nin Konstantin köyünde bulunuyor. Bu arada Stevrek köyündeki cami de bağışlarla yenileniyor. İlk 5000 leva yurtdışında çalışan Bulgar ve Müslümanlardan geldi.Foto: facebook/Neli Nikolova

Stevrek köyü kilisesi, 1920 yılında kuruldu. Yerliler, tamamen bağışla yapıldığını hatırlıyor. Stevrek köyü muhtarı Rujdi Habilov, şunları anlatıyor:

Şu anda kilisenin durumu pek iyi değil ve bundan dolayı büyük bir tamire ihtiyacı var. Bundan 5 yıl önce çatı yapıldı, fakat 100 yıllık binanın her zaman onarıma ihtiyacı vardır. Çatının devamlı akması sonucu, hem ikonlar, hem de döşemesi çok eskidi ve yıprandı. Kilisenin bugünkü durumunu göz önünde bulundurursak yardım kampanyasıyla geç bile kaldık. Kilise, Stevrek ve çevre köylerden vatandaşlarının bağışlarıyla yapıldı.”

Muhtar Rujdi Habilov Stevrek’teki 100 yıllık kilisenin onarımı için gereken kaynaklara da değindi:

“Tamir için gereken paralar yaklaşık 100 bin leva. Bu paralarla çatı, iç sıva ve ikonlar olmak üzere, kilisenin baştan aşağı onarımı için yeterli olacak. Eskilerinin durumunun çok kötü olduğu için belki de yeni ikonların satın alınması gerekecek. Binanın destek kolonlarının durumunun da kötü olduğundan dolayı, yavaş yavaş toprağa batıyor ve er geç yıkılacaklar. Zeminin olduğu kadar, çan kulesi de kötü durumda. Amacımız, ilk etapta çatıyı en kısa zamanda yenilemektir, çünkü bu iş ertelemeye gelmez. Çatı yapılmadan, içindeki tamir işlerine başlanırsa, bunun hiç bir anlamı yoktur.”

İlgili kurumlardan destek aranıp aranmadığı sorusuna Rujdi Habilov şöyle cevap verdi:

“Çağrımıza kulak vereceklerini düşünüyorum. Gerçekten herkesin elinden geldiği kadar yardıma çağırıyorum, çünkü insanların bağış yapması yeterli değil. Kurumları görev başına çağırıyorum. Bizzat ben de onların desteğini arayacağım.

Stevrek muhtarı, birkaç gün önce Antonovo belediye temsilcisinin gelip yerinde tespit çalışmaları yaptığını söylüyor.

“İsa’nın Göğe Yükselişi” Kilisesi’nin tamir çalışmaları için banka hesabı da açıldı.

Köy camisi Foto: grandmüfti.bg

Muhtar Habilov, Stevrek köyünde cami de var ve kiliseye nazaran onun durumu biraz daha iyi, fakat yine de tamire ihtiyacı var dedi ve ekledi:

“Yurtdışında bulunan köydeşlerimizden, dostlarımızdan bağış aldık. Şu anda caminin 15 penceresini ve bir kapısını değiştiriyoruz. Geçen yıl, yine bağışlar sayesinde caminin çatısına küçük bir tamir yaptık. Şimdi de pencere ve kapıda sıra, yavaş yavaş herşey yerine geliyor. İlerde de aynı şekilde devam etmemizi umuyorum. Fakat caminin çatısı açıl bir şekilde tamir edilmeli.

Stevrek camisi bundan 60 yıl önce eski bir camiden geriye kalan malzemelerle inşa edildi. Onun durumu da kiliseden farklı değil. Caminin baştan aşağı yenilenmesi gerek.

Stevrek köyü muhtarı Rujdi Habilov, hem kilisenin, hem de caminin gelecek nesillere korunacağını umuyor.

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar