Son 10 yılda 73 614 Rusya vatandaşı Bulgaristan’da mülk satın aldı.

-helal-olsun-sana-varna--5529068

300 bin Euro üstünde mülk satın alındığında 1 yıllık Bulgar vizesi veriliyor.

73 614 Rusya vatandaşı ve sahipleri Rusya vatandaşı olan 30 şirket 2006 ile 2016 yılları arasında Bulgaristan’ın Burgaz ilinde  mülk satın aldı. 58 240 Rus vatandaşı ile yerleşti. Şu an Varna’da 9 628 Rus vatandaşı, Dobriç şehrinde ise 1 692 Rusyalı yaşıyor. “Dnevnik” gazetesinin araştırmasına göre, Burgaz’da 25, Varna’da 2, Sofya’da 2 Blagoevgrat’ta da 1 Rus şirketi şu an etkindir.

Rus vatandaşlarının Smolyan ve Blagoevgrad kış sayfiyeleri de çekiyor. Blagoevgrat’takı Rusların sayısı 2 702 Smolyan’da ise 466 Rus yaşıyor. Son 10 yılda Ruslar Sofya’dan 365, Sofya ilinde ise 93 mülk satın almıştır. Pazarcık şehrinde 223, Plovdiv’te ise 99 daire ve otel Ruslar tarafından satın alınırken, Köstendil şehrinden mülk satın alıp daimi oraya yerleşen Rus sayısı da ancak 3 kişilik bir ailedir.

300 bir Euro tutarında bir mülk satın almak Rusya Federasyonu vatandaşlarına daimi Bulgar vizesi alma hakkı tanımasa da, onlar önce 1 yıllık, ardından da 3 yıllık vize alabiliyorlar. Böyle bir mülk sahibi olanların eşleri ve 21 yaşını doldurmamış çocukları da aynı vizelere sahip olabiliyor.

Güney Karadeniz sahil kentlerinde yaşayan vatandaşlarımızın yaptığı gözlemlere göre, mülk alıp Bulgaristan’a yerleşen Rus aileler öncelikle polis ve ordudan genç emekliler ve onların yakınlarıdır. Onların Bulgar bankalarında 12 emekli maaşı birikimi ve kendi mülkü olmayıp kiralanmış da olsa bir sözleşmeli dairesi olduğunda yıllık vize alıp vatandaşlık müracaatı yapabiliyorlar.

Putin’in “Birleşik Rusya” partisinde yüksek görevli olan 6 kişinin Bulgaristan’da mülkü var. Bulgaristan’da şirketi olan Rus Büyükleri arasında Başbakan yardımcısı Dimitriy Kozak’ın oğlu Aleksey, Rusya meclisi “Duma” Hukuk Komisyonu Başkanı Vladimir Plugin’in oğlu Aleksandır’ın ülkemizde şirketi vardır.

Bu arada Rusların ülkemize gelip yerleşmesini kolaylaştırmak için, 300 bin Euro değerinde mülk sahibi olma şartı değiştirilerek istenen para 100 bine indi. İlgili yasa değişikliği meclise sunuldu ve ilk görüşmede onaylandı.

Reklamlar