İbrahim SOYTÜRK

Tarih: 22 Şubat 2017

Almanya’da başa gelenler.

 

Almanya’da köle gibi çalıştırılan vatandaşlarımıza kurulan mali tuzak açıkladı. Sosyal yardım paralarıyla dolandırıcılık tuzağına birkaç yüz Bulgaristan vatandaşı da düşürüldü. Dolandırılanlar genelde Varna ilindendir.

1 300 (bin üç yüz) kişiyi kapsayan mali dolandırıcılık tuzağı “Almanya’nın Sesi” (Deutsche Welle) radyosu tarafından duyuruldu ve bütün Bulgar basınında yayınların.

Olayın özü:

2013 ile 2016 yılları arasında, iki Alman şirketi sahte iş sözleşmeleri imzalatarak, daha fazlası Bulgaristan vatandaşı olan toplam 1 300 kişiyi Almanya’ya işe toplamış ve onlara Almanya / Bremerhafen şehri İş ve İşçi Bulma Kurumundan sosyal yardım almalarını sağlamıştır.

Bu kişiler İş ve İşçi Bulma Kurumuna tam gün olmayan iş sözleşmeleriyle çalıştıklarına ilişkin sahte evraklar sunarak, aynı kuruma geliri yetersiz kişiler olarak kayıt yaptırmışlardır.

Bu kişilerin kuruma sundukları sahte oldukları sonradan açıklanan evraklarda aylık gelirlerinin Almanya’da yaşayabilmek için gerekli asgari geçim gelirlerinden az olduğundan dolayı, kurum kiralarının bir kısmını ödemiş ve ellerine sosyal yardım parası vermiştir. Dolandırıcılık yoluyla elde edilen para 6 milyon Euro’dur.

Sahte  ajans, dernek ve şirketler hareket halinde.

Dolandırıcılık şeması, Alman vatandaşı olan Türk asıllı Selim Öztürk’ün başkanı olduğu ”İş ve İşçi Bulma ve İngegrasyon Ajansı”  ve “Aile ve Cinsiyetlerin Eşit Durumu Derneği” tarafından kurulmuştur. Öztürk kurbanlarının daha çoğunu Bulgaristan’ın Varna şehrinde Türkçe konuşan nüfus arasından seçmiştir. Alman makamlarına göre, bu şemaya düşürülen Bulgaristan vatandaşları dalavere kurbanıdır, çünkü Alman kurumundan aldıkları paraların daha fazlasını Öztürk’e vermek zorunda bırakılmışlardır. Bununla birlikte bu kişilerin çoğu çok ağır şartlarda çalıştırılmıştır.

Selim Öztürk Alman makamlarını başka bir dolandırıcılık şemasıyla da aldatmıştır.

Onun çalıştırdığı Ajans ve Dernek, Almanya’da okula giden fakat Almancası yetersiz olan gömen çocuklarına Almanca kursu düzenliyorum diye Alman Eğitim Fonlarından da para aşırmıştır. Alman savcılığının açıklamasında, bu gibi dil kurslarının asla örgütlenmediğine işaret ediliyor. Bu dolandırma şemasından elde edilen para ise 500 000 Euro’dur.

Benzer olayları araştırma çalışmaları devam eden Almanya’da yerli basın yerli makamların dalaverecilerle savaşım için hazırlıklı olmadığından gafil avlandığını yazdı. “Bremen Radyosu” gazetecileri olayı kaynağında araştırmak için Bulgaristan’a gelmişler, fakat Bulgar makamları bu dalavere olayını yorumlamak istemedikleri gibi, birçok yerde gazetecilerin tuzağa düşürülen kişilere direk sorular sormalarına da izin vermemişlerdir.

Çıkan yazılarda, olayın Varna Otobüs Garında başladığına yer veriliyor. Almanya’ya gidebilmek için kurbanlar yeraltı dünyası şeflerinden borç para almıştır. Böylece birçok aile yerli kesip-kıran kalın enseli takımına borçlu duruma düşürülmüş, eli kolu bağlanmıştır.

Bremenhaus’taki iki sahte şirket işsiz güçsüz ve borçlanan kişilerle günde 50’ye varan iş sözleşmeleri imzalanmış ve bu tuzağa düşürülenler Almanya’ya taşınmıştır.

“Deutsche Welle”

Reklamlar