Bulgaristan’daki mağaraların “Sihirli Işığı”na dalmak istiyorsanız, bunu başkentin “Dünya ve İnsanlar” Ulusal Müzesi’nde yapabilirsiniz. Aslında bu, Bulgaristan’da en zor ulaşılabilen mağaralarının bazılarında fosforlu oluşumları gözler önüne seren 24 fotoğraf karesinden oluşan ilginç bir fotoğraf sergisi. Fotoğraflar, Ulusal Tiyatro ve Film Sanatları Akademisi NATFİZ’de öğretim görevlisi ve film yönetmeni olan Krasimir Andonov’un önderliğindeki fotoğraf ekibinin çalışmaları sayesinde ve Doğu Rodoplar’da bulunan yamuk şeklinde taş oymalara adanmış, uzun süredir devam eden “Işık ve İnanç” film projesinin bir kısmı olarak karşımıza çıkıyor.

Krasimir Andonov, proje üzerindeki çalışmalarını sürdürürken, bir fotoğraf kadrosunda fotolüminesans görüntü sayesinde, mağaraların zifiri karanlığında gizlenmiş muhteşem mağara oluşumlarını gözler önüne çıkaran bir fotoğraf yöntemi geliştiriyor.

“Projenin fikri, görsel yöntemler kullanarak, Doğu Rodoplar’da bulunan yamuk şeklinde taş oymaların sırlarının bir kısmını çözmek. Biz mesleklerimiz gereği bu yerleri ziyaret eden normal insanlardan biraz daha farklı gözle bakıyoruz. “Sihirli Işık” sergisi, suyun doğal döngüsü ile bağlantılı olarak mağara oluşumlarında organik maddelerin birikmesi ile çok ilginç bir fenomeni gözler önüne seriyor. Su, yüzeye düşen yağmur sularının, mağaraların bulunduğu yerlerdeki kayalara nüfuz etmesi ve yer yer mağara oluşumlarında birikmesi ile oluşur. Bu oluşumlar güçlü bir ışığa maruz kaldıklarında veya başka bir şekilde tetiklendiklerinde parlamaya başlıyor. Birden, tamamen karanlık bir yer, yumuşacık yeşilimsi bir renkte canlanıyor. Bu sergi, birçok insana, daha önce gösterilmemiş bir şekilde mağara dünyasının kapılarını açıyor” dedi Krasimir Andonov.

Ekip bu doğal “ışığı” mühürleyebilmek için insan elinin değmediği, ulaşılması zor mağaralar içinde mümkün olan en temiz kaya oluşumlarını bulmaya çalıştı. Andonov, “Bulgaristan’ın birçok farklı noktasında bulunan mağaralarda çekim yaptık” dedi. Projede yer alan mağaralar arasında Teteven yakınlarında bulunan “Ruşovata” ve “Lyastovitsa” mağaraları, Pirin Dağı’ndaki “Şaraliyska”, Sofya’ya bağlı, Bosnek köyü yakınlarındaki “Pepelyanka” mağarası da var.

Yerlerin seçimi sanat eleştirmeni ve mağarabilimci Ognyan Stoyanov’a verildi.

“Kullandığımız yöntem, bilimsel çevrelerde minerallerin yaşını ve bileşenlerini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Minerallerin farklı bileşenleri farklı şekilde renkleniyor. Bu şekilde fotoğraflarımız Bulgaristan’daki suların ve mağaraların anlık durum görüntüsünü de ortaya çıkarıyor” dedi Ognyan Stoyanov.

28 Kasım tarihine kadar “Sihirli Işık” sergisi, Sofya’daki “Dünya ve İnsanlar” Ulusal Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Derleyen: Vesela Krısteva /BNR – “Hristo Botev” Programı’ndan Aleksandır Rayçev’in röportajı/

Reklamlar