Bugaristan Başsavcısı Borislav Sarafov, Rus Ortodoks Kilisesi olarak bilinen “Aziz Nikolay Mirlikiyski Çudotvorets” Kilisesi’nin mülkiyetini Bulgaristan devleti adına resmen tanınması amacıyla Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrey Tsekov’a dava açma önerisinde bulundu.

Kilisenin mülkiyeti, 23 Temmuz 1997 tarihli bir noter belgesi ile ve bu arazinin 7 Kasım 1898 tarihli bir serf senedi ile Sofya Şehir Belediye Yönetimi tarafından Rus İmparatorluğu Diplomatik Ajanlığı’na hediye edildiği belirtilerek Rusya Büyükelçiliği’ne ait mülk olarak kabul ediliyordu.

Ancak Başsavcılık’ın yaptığı araştırma, mülkiyet konusunda tartışmalı noktalar olduğunu ortaya koydu. Bu tartışmalı noktalar arasında, 1940 yılında Bulgaristan ve Sovyetler Birliği arasında Bulgaristan devletinin kilise binasını karşılıksız olarak kullanabileceğine dair iki tarafın imzaladığı bir belgenin bulunması da bulunuyor.

Sofya’daki Rus Ortodoks Kilisesi, Eylül ayında Bulgaristan’dan sınırdışı edilen üç din adamının casusluk yaptığı gerekçesiyle Moskova aleyhine kararın verilmesinin ardından kamuoyunun ilgisini çekmiştir.

BG Haber

Reklamlar