Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’nın en eski yerleşim alanı olduğu tahmin edilen Slatina’da neolitik çağda gömülen bir kadın iskeletinin bulunduğu mezar keşfedildi.

Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin (BAS) açıklamasına göre, akademinin başkent Sofya’nın Slatina bölgesinde  gerçekleştirdiği arkeoloji kazılarda görev alan arkeologlar,  Balkanların erken Neolitik dönemine tarihlenen bir mezar ve muhtelif arkeojik kalıntılar ortaya çıkardılar.  Slatina köyünde yeni keşfedilen buluntular arasında, kemikten bir kaşık sapı, seramik kaplar, pintadera, kült kurban masasının parçaları gibi çeşitli eşyalar yer alıyor.

Neolitik köyün eteklerinde bulunan bir evin kalıntılarının hemen yakınında keşfedilen kadın iskeletinin cenin pozisyonunda gömüldüğü belirtildi ve muhtelemen yakınındaki bir mezarda bulunan çocuğun annesi olabileceği iddia edildi.

Slatina Arkeoloji Kazıları eş başkanı Vassil Nikolov liderliğindeki arkeolog ekibinin keşfetiği erken Neolitik mezarın bölgede şu ana dek ulaşılabilen en eski neollitik dönem kalıntısı olduğu belirtildi. Alandaki yerleşimin M.Ö. 7. binyılın sonundan, MÖ 6. binyılın ortalarına kadar yaklaşık 500 yıl sürdüğü tahmin ediliyor.

Slatina’daki Ulusal Arkeoloji Enstitüsü ve BAS Müzesi’nden bilim adamlarının uzun süreli kazılarında, birçok bina bulundu. Bunların arasında 117 ve 147 metrekarelik iki büyük ev ve yaklaşık 300 metrekareden biri bulunuyor. Yerleşme, koruyucu ve büyülü işlevleri olan eşmerkezli hendeklerle çevrili ve içlerinde adak olduğu tahmin edilen kalıntılar bulundu.

BAS’tan yapılan açıklamada, elde edilen arkeolojik kalıntıların, günümüzdeki Bulgaristan topraklarında ilk Avrupa medeniyetini doğuran insanların fiziksel özellikleri hakkında önenmli bilgiler verebileceği belirtildi.

Vassil Nikolov, Neolitik Slatina yerleşimindeki halkın yaşam tarzı hakkında pek çok bilgiye sahip olduklarını ancak cenaze uygulamaları hakkında fazla bilgiye sahip olmadıklarını belirterek, arkeolojik keşfin bu açıdan önem arz ettiğini söyledi.

Sofya Belediyesi ve Sofya Müfettişliği’nin desteklediği kazıların yerleşimin orta kısmında devam edeceği belirtildi. Arkeolojik alan ilk kez 1950’lerde keşfedilmiş ve kazılmıştı. Arkeologlar, Slatina bölgesinde beş yıldan uzun süredir 6100-5500 yıllarına kadar uzanan bir Neolitik yerleşimin detaylarını ortaya çıkaran mevcut proje üzerinde çalışıyorlar.

Slatina’nın daha sonra Sofya kentinin kurulduğu alandaki en eski insan yerleşim yeri olduğuna inanılıyor.

 

Arkeolojikhaber

Reklamlar