21 Haziran’da dünya Uluslararası yoga gününü kutluyor. BM 2014 yılının sonunda Hindistan Başbakanı Şri Naredra Modi’nin teklifi üzerine 21 Haziran’ı uluslararası yoga günü ilan ediyor. Ülkemizde her yıl yoga günü kutlamaları hep daha geniş çaplı ve kutlamalara katılan yerleşim yerlerinin sayısı da hep daha fazla oluyor. 15 Haziran’dan 23 Haziran’a kadar aralarında Sofya, Plovdiv, Stara Zagora, Burgas, Varna, Ruse, Veliko Tırnovo, Pleven’in de yer aldığı toplam 43 yerleşim yeri yoga gününü özel programlar ile kutlayacak.

AÇILIŞ etkinliği 16 Haziran’da Ulusal Kültür Sarayı’nda olacak. Organizatörler (Bulgaristan Yoga Federasyonu, “İztok-Zapad” İndoloji Vakfı ve başka kuruluşlar) zengin bir program hazırlamışlardır. Bütün etkinlikler için giriş serbesttir. Saat 10’da başlayan etkinliklerin resmi açılışı NDK’nın 3. Salonunda saat 11 de yapılacak. Açılışa Hindistan Cumhuriyeti Bulgaristan Büyükelçisi Pudja Kapur ve başka özel misafirler katılacak.

Ulusal Spor Akademisi’nde öğretim görevlisi ve Bulgaristan Yoga Federasyonu üyesi Mühendis yurtdışından katılımcılar ile ilgili şunları paylaştı:

“Bulgaristan Yoga Fedarasyonu Hindistan’dan iki konuşmacı davet etti. Konuşmacılardan biri Dr. Şarad Balekar yoga aracılığı ile kronik hastalıkları önlemenin yolları hakkında konuşacak. Diğer konuşmacı Dr. Nisar Şeyh ise ayurveda doktorudur, özel kliniği de bulunmaktadır. Bulgaristan’a üçüncü defa geliyor. Otoimmun hastalıklarla ilgili olduğundan dolayı onun konuşması da son derece enteresan olacak. Şimdiye kadar yaklaşık 80 otoimmun hastalık bulunmuştur, sayının artacağı tahmin ediliyor. Dr. Şeyh “veda yoga terapisi” öneriyor. Bu terapi, çağdaş insan için uyarlanmış antik öğretilere dayanmaktadır.”

Dersler ve uygulamalarla birlikte, katılımcılar yoga ile ilgili kitaplar ve hediyelik eşyalar da satın alabilecek. Vejetaryan ve vegan yemek çeşitleri de sunulacak.

Etkinlik Bulgaristan’da ilk defa gösterilecek kathakali gösterisi ile son bulacak. Kathakali 17. Yüzyılda ortaya çıkmıştır ve en eski klasik Hint drama-dans tarzıdır. Günümüzde ise sadece Güneybatı Hindistan’da korunmuştur. Kathakali müzik, vokal performans, koreografi, pandomim, karmaşık makyaj, kostüm ve maskeleri birleştiriyor. Gösteri saat 19:00’da NDK’nın 3. Salonunda gerçekleştirilecek. Girişler serbesttir.

 

BNR

Reklamlar