Ulusal Kültür Sarayı’nda sekizinci kez düzenlenen Sofya Kağıt Art Fest çerçevesinde iki sergi açıldı. Aynı zamanda Uluslararası Kağıt Sanatçıları Derneği (IAPMA)’nin kongresi düzenlenecek.

Benzer festival bir tek Bulgaristan’da düzenlenir. Ressam Daniela Todorova serginin küratörü. Daniela ve eşi Todor Todorov daha geniş çapta bir etkinlik düzenlemeye kararı veririyorlar ve beklenmedik bir başarıyı elde ediyorlar.

İşin başında insanlara kağıttan nasıl sanat ürünü üretilebilir diye anlatıyorduk. Çoğu insan böyle bir şeyi ilk gördüklerinde “ama bunlar çöp mü?” diye soruyorlardı. Artık bunun çok büyük potansiyeli olan bir sanat dalı olduğunu görüyorlar, diyor Daniela.

СнимкаBu yıl Sofya Kağıt Art Festivali Bulgaristan’ın AB Konseyi Başkanlığına adanmıştır. Esas konu Bulgaristan dünyaya ne kazandırmıştır, günümüzde konumu nedir ve bundan sonraki hedefleri nelerdir. Bundan dolayı serginin başlığı “Geçmiş, günümüz, gelecek”.

Şimdiye kadar kağıt festivali çerçevesinde 35 ülke tanıtıldı. Bu defa 45 ülkeden sanatçı bekleniyor. Uluslararası Kağıt Sanatçıları Derneği’nin 250 üyesi Sofya’da bir araya gelecek. Programda konferanslar, atölyeler, sergiler yer alıyor.

СнимкаFestivalin iddialı hedeflerinden biri de Bulgaristan’ı ve kültür mirasını çağdaş dil aracılığı ile yurtdışında tanıtmak. Sunulan eserlerin konuları da tarihi dönemler ile ilgili, bazıları tarihi yerleri, anıtları andırıyor. Sergilerde dijital ürünler de var. Genelde tanıtım İngilizce yapılır. Şu anda Japonca ve Portekizce alt yazı hazırlanıyor.

СнимкаDaniela Todorova anlatıyor: “Müzede iken insanlar sergilenenler ile direkt temasa girmekten çekiniyor. Çağdaş sanat ise daha anlaşılır, izleyiciyi iletişime girmeye davet ediyor.Aslında sergilere genelde konferanslar , tanıtımlar eşlik eder. Böylece ülkemiz Bulgaristan buraya ilk kez gelen, hatta ülkemizin ismini duymayan bir çok insana dost oluyor.”

СнимкаKağıt sanatı festivali hakkında biraz bilgi verelim.

“Amateras” Vakfı örgütlüyor. En önemli ortaklardan biri – Sofya Belediyesi. KAĞIT ART FEST başkentin kültür etkinlikleri takviminde yer alır. Dışişleri Bakanlığı yurtdışındaki kültür kurumlar ve Finlandiya, Kosova, Japonya, İsrail, Brezilya’daki elçiliklerle ortaklaşa hazırlanan etkinliklere yardım etmektedir. Kore Cumhuriyetinde, Fas ve Çin’de sergilerin düzenlenmesi öngörülüyor. Daniela Todorova , “Festivalin sevgi ve anlayış ile karşılanması çok sevindirici. Tabii ki, her zaman her şey tamam olamıyor. Önemlisi insanların mutlu olduğu ve olumlu tepki göstermesi” diyor etkinliğin organizatörü Daniela Todorova.

 

 

Çeviri:Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar