Sofya’da sıradışı bir müze açıldı. Bu müzede ziyaretçiler gerçekler dünyasından çıkarak, illüzyonların sihirli dünyasına dalıyor. Sergilenen eserlere dokunulmadığı ve sessizlik korunması gereken geleneksel müzelerden farklı olarak, bu büyüleyici yer müze konsepti anlayışından tamamen farklı, ziyaretçilere bütün nesnelere dokunma ve mekanın her yerinde fotoğraf çekebilme imkanı veriyor.

Müze sorumlularından Violeta Popova şunları paylaştı: “Sofya’daki İllüzyon Müzesi merkezi Litvanya’da olan ve Avrupa genelinde yayılan bir müze grubunun parçasıdır. Müze, optik yanılsama ve perspektif algılarla meydana getirilen illüzyonlardan oluşuyor. Müzemiz, daha zengin ve kaliteli eğlenceli bir eğitim yöntemini tanıtmayı amaçlıyor.”

Müze birkaç salondan oluşuyor: farklı resimlerin yer aldığı tarih salonu, optik illüzyonların yer aldığı salon, ziyaretçilerin ışık ile resim çizebildiği veya duvarda gölgelerinin izini sürüdkleri fosfor duvar kağıtlı salon.

Hangi illüzyon en fazla ilgi çekiyor? sorusuna Violeta Popova şu cevabı verdi:

 “Bu kimin ne ile ilgilendiğine ve hangi yaş grubunda olduğuna bağlıdır. En fazla ilgi çeken “tam bükülme” bazında oluşturulan illüzyonlar oluyor. Bu insanların kendilerini algılamaya alıştıkları biçimden tamamen farklı bir şey. Örneğin, yüksek boylu adamlar illüzyon sandalyesine oturduklarında ve fotoğraflarını çektiğimizde cüce gibi küçük görünüyorlar. Bu kulağa komik, gülünç, yanılsamalı geliyor, ancak insanlarda saf bir çocuk sevinci hissi uyandırıyor. Amaçlanan etki tam da budur!

Hayal dünyasını zorlayan başka bir illüzyon da ters odadır. Bu ve geri kalan 50 nesne büyüklerin de, küçüklerin de ilgisini çekiyor.

Violeta Popova paylaştı: “Belirli bir hedef grubumuz yok. Burada en çok eğlenenler 8-9 yaş ve üstünde çocuklar oluyor. Çünkü onlar bazı nesneleri çok daha iyi bir şekilde inceliyor. Küçükler de, büyükler de çok eğleniyo. Buradaki atmosfer çok pozitif, her şey çok sade ve eğlenceli.”

Müzede çalışan yardımcılar, müzedeki nesneler ve illüzyonlar hakkında ziyaretçilere bilgi veriyor, aynı zamanda doğru perspektifi görme ve fotoğraf çekme için doğru yerde durmaları için yardımcı oluyor. İllüzyon müzesine ilk defa girecek olan insanlar kendini neye hazırlamalıdır? sorusunu Violeta Popova şöyle yanıtladı:

Durumun bireysel algılanması kişinin tutumuna bağlıdır. Herkes farklıdır. Birisine bir şey, diğerine tamamen farklı şey enteresan gelecektir. Bizim sergilediğimiz şeyler duyulmamış, görülmemiş şeyler değil, belki de bunlardan bazılarını insanlar kitaplarda veya internette rastlamıştır. Ancak etrafında senin fotoğrafını çekecek ve kendileriyle konuşabileceğin insanlar olması tamamen farklı bir şey. Başka yerde bulunmayan toplu eğlence gibi bir şey meydana geliyor” dedi Sofya İllüzyon Müzesi’nden Violeta Popova.

 

BNR

Reklamlar