Ekim 2017’den beri Sofya’da ülkemizde şimdiye kadar bilinmeyen bir hizmet sunulmaya başladı. Bu hizmet şehir içi ulaşımda emisyonsuz ve gürültüsüz çevre dostu bir yol sağlıyor. Elektromobil ile paylaşılan seyahat hizmeti sadece yaygınlaşmakla kalmayıp, kentsel hareketliliğin önemli bir parçası haline de geldi. 

Elektromobil kiralama fikri 2016’da Litvanya’da yerli bir girişimci tarafından gerçekleştirildi, Bulgaristan’a ise ülkedeki şarj altyapısını inşa eden şirket tarafından getirildi. Genel Müdür Stefan Spasov’a göre, paylaşılan seyahat hizmeti yenilikçi yapıya sahip uzun vadeli bir yatırım hizmetidir. Stefan Spasov sözlerine şöyle devam ediyor: “Elektromobil kiralamak oldukça kolay, yalnızca mobil uygulamaya sahip bir cep telefonu aracılığı ile Android ve Apple şirketinin iPhone’ları için de geçerli olan bu uygulama ile hizmete ulaşılabilir.

Özel bir uygulama indiriliyor, kayıt için birkaç basit adım, belgelerin ve kişinin kimliğinin doğrulanmasından geçiliyor. Sistem verileri otomatik olarak işliyor ve prosedür tamamlandıktan sonra elektromobil kiralanabilir. Özel bir uygulama ile en yakın elektromobil görülebilir, rezervasyon yapılabilir. Rezervasyon 15 dakika geçerlidir. Araç telefonla açılıyor. Anahtarlar ve arabanın belgeleri torpido gözünde bulunuyor. Elektromobil ile seyahat süresi sınırsızdır. Elektromobil ile yolculuk sona erdikten sonra anahtarlar ve belgeler yine torpido gözüne bırakılıyor ve kapıların kapatılmasından sonra işlem yine telefon yardımıyla tamamlanıyor. Araç otomatik olarak kilitleniyor ve bir sonraki müşterisi için hazır bekliyor.”

Elektromobil kiralamanın tek şartı, sürücünün en az bir yıl şoförlük deneyimi ve geçerli sürücü ehliyetinin olmasıdır. Kiralarken depozito gerekmiyor, ancak kullanım şartlarına göre kötü niyetli eylemler meydana geldiğinde ceza kesiliyor. Hizmet tamamen dijital, mobil uygulamadaki ödemeler kredi veya banka kartından yapılabiliyor. Tek şart kartın Mastercard veya Visa olmasıdır. Ödeme anında gerçekleşiyor. Şimdilik hizmetin sadece Sofya’da sunulmasına rağmen, elektromobil ile yolculuklarda tek kısıtlama seyahatin ülke genelinde olmasıdır. Elektromobillerle nereye yolculuk yapılırsa yapılsın tek şart tekrar Sofya’ya geri getirilmeleri ve elektromobiller için özel yerlere bırakılmasıdır.

Stefan Spasov, şirketin Sofya’nın yüzde 40’na hizmet verebildiğini ve şu anda müşterilerin ihtiyaçlarına göre farklı modeller ve sınıflardan 200 elektromobilin bulunduğunu söylüyor. Yıl sonuna kadar elektromobillerin 300 olması bekleniyor.

Stefan Spasov, paylaşılan seyahat hizmetinin önceliklerinden emin: “Özel aracınızı kullanmanızın önünde elektromobil kullanmanın çok büyük öncelikleri var. Sigorta, otopark, yakıt gibi sorularla uğraşmıyorsunuz. Tabi ki bütün bunlar hizmet fiyatına dahil ve elektromobil kullanmanın özel araç kullanmaktan daha fazla avantajları var” diye konuşuyor Stefan Spasov.

10 Temmuz’dan itibaren paylaşılan seyahat hizmeti Romanya’da da sunulmaya başlandı. Stefan Spasov paylaşıyor: “Oradaki piyasayı geliştirmek için çok büyük hedeflerimiz var. Bir milyon nüfusu olan Bükreş büyük potansiyele sahip. Tabi ki, başka Avrupa piyasalarını da takip ediyoruz” diye paylaşıyor Stefan.

 

BNR

Reklamlar