Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler, sabah saatlerinde parlamento binası önünde toplanarak, Başbakan Plamen Oreşarski koalisyon hükümetinin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep etti. Müziki aletleri eşliğinde, hükümet ve siyasi sisteme karşı şarkı ve marşlar söyleyen öğrenciler, hükümet aleyhine slogan attı.bulgaristan-polisi
Öğrencilerin bir bölümü, öğle saatlerinde meydandan çekilerek, burayı Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) üyelerine bıraktı. Taşıdıkları pankartlarla maaş ve sosyal yardımlarının artırılmasını talep eden sendika üyeleri, hükümetin istifasını talep eden sloganlar attı, parlamentonun çevresindeki demir parmaklıkları önünde karton yaktılar.

Sendika üyelerinin protestosu sırasında, iktidar ortaklarından olan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi destekçileri de Parlamento binasının arkasında toplandı. Grup, ellerindeki bayraklarla sessiz protesto yaptı.

Parlamento binasının arkasında yer alan Aleksandar Nevski Meydanı’nda da 6 bölgesel şirketten gelen onlarca taksi şoförü araçlarını park ederek, vergileri protesto etti. Taksiciler, kornaya basarak sektörde uygulanması planlanan lisans vergisine karşı çıktılar.

Bu arada, kent merkezinde cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan diğer bir grup da milli güvenlik kurulu toplantısına katılmak istedi. Herhangi bir parti üyesi olmayan ancak “toplumsal hareket olarak” çeşitli etkinlikler düzenleyen Nikolay Barekov adlı gazeteci, grup adına yaptığı açıklamada, “kamuoyu araştırmalarının popüler bir politikacı olduğunu gösterdiğini öne sürerek, “Ben de toplantıya katılmak istiyorum” dedi.

Başkent Sofya’da sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan gösterilerde olumsuz bir durum yaşanmadı.

AA

Reklamlar