14 Haziran 2017 tarihinde Sofya’da, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Azerbaycan Halı Müzesinin desteği ile Azerbaycan’ın Bulgaristan’daki Büyükelçiliği tarafından Bulgaristan Bilimler Akademisi Etnografya ve Folklor Araştırmaları Enstitüsü Etnografya Müzesinde “Azamet Örnekleri – Azerbaycan Halk Sanatı” adlı sergi düzenlendi.

Sergide, takılar, süs eşyaları, nakış örnekleri, Azerbaycan halıcılık okulunun geleneklerini gösteren halılar vb. maddi ve manevi örneklerden oluşan (yaklaşık 57 adet) Azerbaycan’ın tarihini, zengin kültürünü, günlük yaşamını ve sanatını yansıtan çeşitli sanat ve tarihi eserler sergilendi.

Sergide Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkilileri, ülkede akredite edilen diplomatik temsilciliklerin çalışanları, Azerbaycan-Bulgaristan Dostluk Derneği üyeleri, medya, STK temsilcileri, ayrıca sanat kurumları ve özel sektörün temsilcileri yer aldı.

Serginin açılışında Bulgaristan Bilimler Akademisi Etnografya ve Folklor Araştırmaları Enstitüsü Etnografya Müzesi Müdürü Petko Hristov ve Azerbaycan’ın Bulgaristan Büyükelçisi Nergis Gurbanova konuşma yaptılar.

Açılış konuşmasında Bulgaristan Bilimler Akademisi Etnografya ve Folklor Araştırmaları Enstitüsü Etnografya Müzesi Müdürü P. Hristov, bu tür etkinliklerin yapılmasının iki ülke arasındaki işbirliğinin, özellikle kültürel alanda ilişkilerin gelişimi açısından önemeli olduğunu belirtti. Serginin düzenlenmesinde gösterdiği destekten dolayı Azerbaycan Halı Müzesi Müdürü Şirin Melikova ve müzenin personeline teşekkürlerini sundu. Sergide sunulan eserlerin, Azerbaycan sanatçılarının yüksek düzeydeki ustalığını yansıttığını ve her eser ise Azerbaycan’ın zengin kültürünün bir parçası olduğunu söyldi.

Büyükelçi N. Gurbanova, söz konusu serginin Azerbaycan ve Bulgaristan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yıldönümü ile ilgili bir dizi etkinlik çerçevesinde düzenlenmiş olmasından memnuniyetini dile getirdi. Büyükelçi bu serginin, Bulgar ve yabancılar için Azerbaycan’ın zengin kültürel mirasına dokunmalarına olanak yaratacağını kaydetti. Büyükelçi Gurbanova, beşeriyetin en eski topraklarından olan Azerbaycan’ın coğrafi konumu önemli tarihi olayların kaynağı olduğunu ekledi. Öyle ki, bazı kervan yollarının, özellikle Büyük İpek Yolu’nun Azerbaycan topraklarından geçtiğini vurguladı.

Doğal kaynakları olduğu gibi, Azerbaycan’ın halk yaratıcılığının çok renkli olduğunu kaydeden N. Gurbanova, bu yaratıcılığın insanların günlük yaşamı ile ilgili olduğunu da belirtti. Büyükelçi, giyim ve takılardan tutun da ev eşyaları ve silahlara kadar kendi Azerbaycan halk sanatı zenginliği ile her zaman farklı; Nahçıvan, Mingeçevir, Gedebey, Gence ve diğer bölgelerde tespit edilen sanat örneklerinin 5000 yıldan fazla yaşı olduğunu kaydetti. Gurbanova, çeşitli mutfak eşyaları, silahlar ve süs eşyaları sadece tarihsel değer taşımadığını, onları hazırlayan ustaların becerisini de yansıttığını ilave etmiştir.

N. Gurbanova, serginin organizatörlerinden olan Azerbaycan Halı Müzesi’nin 1967 yılında oluşturulduğunu ve dünyadaki ilk halı müzesi olduğuna dikkatleri çekti. 2014 yılında açılan müzenin yeni binasının bükülmüş halı biçiminde olduğunu söyleyen Büyükelçi, müzenin kurucusu, Azerbaycan halıları üzerine yazılan eserlerin müellifi Halıcı-Alim Latif Kerimov olduğunu kaydetti. Kuruluşundan bu yana, yani 50 yıl boyunca müze tarafından dünyanın çeşitli ülkelerinde 30’dan fazla sergi düzenlendiğini, bugün ise müzenin sadece sanat eserleri ve halılardan oluşan koleksiyonların sergilendiği bir yer değil, aynı zamanda geleneksel halı sanatı üzerine araştırma merkezi olarak faaliyet gösterdiğini ekledi.

Büyükelçi Azerbaycan halk sanatı örneklerinin Victoria ve Albert, Louvre, Metropolitan, Viyana, Roma, Berlin, İstanbul, Tahran, Kahire gibi dünyanın birçok ünlü müzelerinde gösterildiğini, ayrıca bu sergilerde sunulan eserlerin birçok ülkede de sergilendiğini söyledi. Tüm bunların buzdağının görünen tarafı olduğunu vurgulayan Büyükelçi, katılımcıları Azerbaycan halk yaratıcılığının şaheserlerini görmek için Azerbaycan’ı ziyaret etmeye davet etti.

Azerbaycan halk sanatının inceliklerini yansıtan serginin videosu çekilmiş ve ziyaretçilere “Avrupa 2001” dergisinin Azerbaycan’a ithaf edilen özel sayısı tanıtılmıştır. Açılış töreninden sonra konuklara Azerbaycan milli yemekleri ikram edildi.

Sergi 30 Temmuz’a kadar açık olacak.

Reklamlar