İyi bir fikir hele ki sahibi ona kendisini adarsa, paha biçilmez bir şey. Küçük adımlarla da olsa, bu fikir gerçekleşecek ve toplumda başka insanlar için de örnek teşkil edecektir. Çok faydalı ve pratik bir fikrin hayata geçirilmesinin örneği de “paylaşımlı atölyenin” kurulmasıdır. Paylaşımlı ofisler örneğine uygun olarak bu atölyede herkes kendisine bir çalışma köşesi kiralayabilir ve atölyede bulunan bütün araçlardan yararlanabilir.

Bu tür çok amaçlı kullanım sağlayan yerler Almanya, İngiltere, Hollanda ve ABD için yenilik değil. Ancak Bulgaristan için bu atölye bu yönde atılan ilk adımları oluşturuyor. Bu da bu tecrübeyi ülkemize getirme kararı alan üç kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Bu amaçla üç kişilik bu grup Sofya’da 30 yıl önce kapatılan bir tekstil fabrikasını kullanma kararı alıyor.

Bu fabrika binasına kendi emeğini ve sermayesini yatırarak bu eski binayı çalışma ve yaratıcılık için modern ve artistik bir ortama dönüştürüyorlar. Artık burada ilk makineler çalışmaya başladı bile – CNC kesicileri, torna makineleri, cila parlatma makineleri, lazer süsleme için iki lazer makinesi ve bir adet 3D printer, aynı şekilde plastik parçaları vakum aracılığı ile şekillendiren bir makine…

Projenin teknik altyapısını hazırlayan Georgi Komsalov “Bu paylaşımlı atölyedeki bütün bunları tasarımcılara, ressamlara, zanaatçılar, mühendisler, serbest meslek sahibi kişilere, kısaca fikri olan ve bu fikri gerçeğe dönüştürmek için yer ve yardım arayan herkese sunmaya hazırız” dedi ve şöyle devam etti:

“Böyle bir alana ihtiyaç var. Çoğu zaman insanlar bunları çok kullanmasa da makinelere sahip olmak istiyor. Ancak burada insanların kullanabileceği herşey var. Hatta bir şey eksikse, bunu en kısa sürede tedarik etmeye çalışacağız. Aslında bizler insanların kendi fikirlerini hayata geçirmeleri ve tecrübe paylaşımının bir başkası için çok faydalı olabileceğini anlamaları için yardımcı oluyoruz. Bu projeye hiçbir zaman bir iş girişimi olarak bakmadık, daha ziyade çok sayıda insana faydalı olacak bir yer olarak görüyoruz burayı.”

Bu paylaşımlı atölyenin kurucuları farklı ilgi alanlarına sahip insanlar ve bu farklılık onlara ortak çalışmalarında çok faydalı oluyor. Kendisi mimar olan Yasen Nedyalkov’un sözlerine göre “bu şekilde farklı mesleklerden insanların bir araya gelerek herkesin projeye ve temel fikre katkı sağladığı bir merkez oraya çıkıyor”.

Marieta Nedkova- deri ürünleri ustası.Marieta Nedkova- deri ürünleri ustası.

Paylaşımlı atölyede kendilerine köşe kuran ilk zanaatçılar arasında deri ürünleri ustası Marieta Nedkova yer alıyor:

“Bu alana kendime atölye yeri ararken rastladım. Benim işim biraz gürültülü bir iş, ayrıca zararlı kimyasallar da kullanılıyor, bunun dışında bu kimyasalların bazıları ev ortamında tutulmamalı. Zanatı görmek, öğrenmek isteyen insanların beni ziyaret edebilecekleri bir yer arıyordum, çünkü ben sanat atölyeleri de düzenliyorum. Tesadüfen bu paylaşımlı atölyeye rastladım. Özel olarak çalışma alanları kurulmuş bir paylaşımlı atölyenin bir ofisten veya bir zanaat atölyesinden çok fazlası olabileceği anlaşıldı. Burada ahşap işleme makineleri, seramik makineleri, maket makineleri var. Hızlı internet erişimi sağlayan ofis alanı da var. İnsanın bir sanat fikri olduğunda buraya gelip buradaki malzemeleri kullanabilir. İnsanlar serbest zamanlarında çoğu zaman sanat ve zanaat işlerine yöneliyor. Kend tasarımı ile kendi mobilyalarını üretmek veya çocukları için oyuncak üretmek isteyen insanlar var. Yeter ki istekleri olsun, atölye kiralayabilirler, makineler ile çalışmayı bilmeyenler için ise burada uzman tarafından tavsiye ve yönlendirme alabilirler.”

BNR

Reklamlar