Hükümet, Vidin’e uzanan bir otoyol ve Petrohan Geçidi’nin altından geçen bir tünel inşa etmeye ilişkin taslak kararı onayladı.

Geçit tüneli konusunda Başbakan Borisov, devletin tüneli yapmak için imtiyaz vermeye hazırlandığını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov, “Bu konuda spekülasyon yapılmasın. Bu projeler hükümetin yatırım programında belirtilmiştir” diye kaydetti.

Otoyol ve tünel inşası için İnisyatif Komitesi, bu iki projeyi gerçekleştirme iradesine sahip olduğu için hükümete teşekkür etti.

Borisov,” Bu bizim önceliğimiz. Bu otoyolu insanlar için, iş dünyası için yapmak istiyoruz. İkinci Tuna Köprüsü üzerinden 800 binden fazla kamyon geçiyor” diye kaydetti.

Yeni otoyolla Sofya, Vidin, Budapeşte ve Bratislava arasında bağlantı kurulacak. Bu yol, 1-4 Ulaşım Koridoru’nun bir parçası olacaktır.

Petrohan Geçidi’nin altından geçecek bir tünel inşa etmek için imtiyaz vermeye hazırlık konusunda Borisov,”Petrohan Geçidi tüneli için mesai arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda devletin imtiyaz vermek için hazırlanması konusunda anlaştık. Çünkü Vidin – Botevgrad yolunun yapımı 1,6 milyar levaya mal olacak” dedi. Başbakan, “Tünelin şu anda maddi ve ekonomik gerekçesi bulunmuyor ve biz bu projeyi Bulgaristan’a gelen yatırımcılara teklif etme konusunda anlaştık. Şu anda devlet parası vaat edemiyoruz, ancak şu anda yürütülen tüm prosedürleri vaat edebiliriz ve şunları söyleyebiliriz: İşte bu tünel yapımı için imtiyaz vermeye hazırız” diye yorum yaptı. Borisov, bunun bir kamu-özel ortaklığı olduğunu belirtti.

Toplantıya gelen herkese teşekkür eden Borisov, “Bu bizim önceliğimiz ve bunu yapmak istiyoruz. Hadi bakalım kolları sıvayın, yol ücretleri tahsil edilmesine ilişkin TOLL sistemi kurulması için imtiyaz verilmesine karşı da direniş vardı, çünkü bir gün Vidin’e, bir gün Vratsa’ya, bir gün Montana’ya bu parayı vereceğimize günde yaklaşık 1,5 milyon kaybediyoruz” diye yorumda bulundu.

Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Nikolay Nankov, 1,6 milyar levanın büyük bir finansman kaynağı olduğunu söyledi. Bu paranın 2018 yılına ilişkin bakanlık bütçesinde öngörülmediğini, ancak yol ücretleri ve elektronik vinyetlerden elde edilen gelirlerden sağlanacağını kaydeden Nankov, otoyol güzergahının yerleşim yerlerinden geçmeyeceğini belirtti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar