Sofya başkent ilan edilmesinin 140. yılını merkez sokaklarda büyük çaplı onarım çalışmalarıyla karşıladı. Kötü planlamadan, inşaat şirketlerinin yetersiz profesyonelliği,  mimari projelerde eksiklikler ve belediye tarafından etkisiz kontrolden dolayı tamir zor ilerliyor.

Aslında fikir çok iyi ve nüfusu artık 1.5 milyonu geçen sürekli büyüyen ve hep daha fazla turistin ziyaret ettiği başkentin merkezinin yenilenmeye ihtiyacı var. Sunulan yeni mimari ve kentsel planlar sadece uzmanlar tarafından değil, halk tarafından da kabul edildiğinden dolayı teoriye göre sorun olmaması gerekiyordu.

Söz konusu tamirler Sofya’nın en merkez sokaklarından biri olan ve Rus kontun ismini taşıyan “Graf İgnatiev” sokağında ve üzerinden geçen tramvay hatlarında yapılıyor. Aynı şekilde İvan Vazov’un evinin bulunduğu sokak, İçişleri Bakanlığı’nın bulunduğu sokak, Merkez Ordu Evi’nin yanında, Sofya göbeğinde bulunan üç park ve “Sveti Sedmoçislenitsi” kilisesi ile Parlamento binasının bulunduğu sokaklar.

Tamir çalışmalarının toplam maliyeti 10.5 milyon avroyu geçiyordu (bu paranın neredeyse tamamı Avrupa fonlarından geliyor). Tamirler 2018 yılının yazında başladı. Kaldırımların yenilenmesi, tramvayların rayları, üç parkın bankları ve yeşil sahanın yenilenmesi öngörülüyordu. Ancak tamir çalışmaları hala devam ediyor ve hiç kimse ne zaman biteceklerine ve sonunda ne kadara mal olacaklarına dair net bir cevap veremiyor.

Sofya sakinlerinin şakayla söylediği gibi bu sonsuz tamir çalışmalarının baş nedeni işin kalitesinde ve kullanılan malzemelerde meydana gelen eksikliklerden dolayı “tamirin tamiri” yapılıyor olmasıdır.

Tamir ve inşaat çalışmaları sadece Sofya’da yaşayanları zorlamadı, iş çevrelerini de zorladı. Neticede “Graf İgnatiev” sokağındaki mağazaların yüzde 70’i iflas etti ve mağazalara erişimi olmayan müşteri sayısının düşmesinden dolayı kapattılar. Bu nedenle mağaza sahipleri belediyeye karşı toplu dava eçtılar. Avukatları İvana Murceva’nın sözlerine göre, toplu dava insanların haklarını savunmaları ve uzun süren onarım çalışmalarından dolayı ortaya çıkan hasarlar için adil tazminat talep edebilmeleri için iyi bir yoldur.

Belediye çalışanları her şeyi yakından takip ettiklerine ve gecikme veya kötü iş yapılması durumunda yüklenici firmaya ciddi para cezaları uygulayacaklarını hatta sözleştikleri miktarı ödemeyeceklerini söylemeye devam ediyorlar.

Şehir merkezindeki tamirlerle ilgili bu sorun yerel seçimlerin yaklaştığı bir zamana denk geliyor ve doğal olarak bunun Belediye Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova’ya nasıl etki edeceği sorusu ortaya çıkıyor. Bunu cevaplamak henüz erken, çünkü güze kadar zaman var ve büyük ihtimal tamir çalışmaları da ozamana kadar tamamlanmış olacaktır. İyimser düşünler, neticede çok fazla sinir pahasına da olsa herşeyin iyi sonuçlanacağına ve tamirden sonra Sofya merkezinin her zamankinden daha güzel görüneceğine inanıyor.

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar