Bulgaristan, Güney Akım Projesi’nin hayata geçirilmesi ile ilgili güvenli bir partner olamadı ve kaybeden taraf oldu. TASS muhabirine konuşan Bulgaristan’ın eski Enerji Bakanı Rumen Ovçarov böyle bir değerlendirme yaptı.

Ovçarov konuşmasında, “Güney Akım Projesi’nin askıya alınmasıyla ilgili Bulgaristan muhtemelen hiçbir tazminat almayacak ve kaybeden taraf olacak. Bulgaristan’ın büyük yatırımlar çekebilecek ve büyük ekonomik etki yaratabilecek en kapsamlı üç altyapı projesini beş yılda durdurmayı başardığı için Boyko Borisv’a (Bulgaristan Başbakanı) teşekkür ederiz” dedi ve üç büyük proje derken Burgaz Dedeağaç petrol boru hattı, Belene nükleer santrali ve Güney Akım projelerinden bahsettiğini açıkladı.

Eski Bulgar Bakan ayrıca, “Bu durumda ekonomik imtiyazları Türkiye kullanacak. Biz ise, mantık yürütürsek, Rus doğalgazını Bulgaristan’a taşımak için Türkiye ile aramızda bir bağlantı hattı kurmamız gerekecek. Müzakere yapılabilmesi için bir olanak görmüyorum. Rus tarafı zaten yeterince sabır gösterdi” dedi.

Ovçarov konuşmasını şöyle tamamladı: “Rusya, 2007 yılında Güney Akım’ı ekonomik değil siyasi nedenlerle inşa etmeyi öngördü. Enerji kaynakları taşıma konusunda Türkiye’nin tekelinden kaçınmak isteyen Rusya, istikrarlı bir partner olarak gördüğü Bulgaristan’a öneride bulundu. Rusya, Bulgaristan’a kadar inşa edilecek Güney Akım hattı ile ilgili ekonomik riski kendisi üstlendi. Maalesef ülkemiz, ulusal çıkarlarını gözeten ve savunan güvenilir bir partner olamadı.”

Reklamlar