“Güzel Bulgaristan için Avrupa projeleri” Sofya İl Bilgilendirme Merkezi’nin düzenlendiği foto yarışmasının başlığı oldu. Şehir sakinleri ve konuklarına, başkentin güzellikleri eğlendirici ve görsel bir şekilde gözler önüne serilecek. Yarışma 3 Nisan’da başladı. Bu tarih Sofya’nın Bulgaristan Başkenti ilan edildiği gündür. Bir ay sonra en iyi fotolar ödül alacak, 30 kare ise 9 Mayıs Avrupa günü öncesi özel bir sergiye taşınacak. Yarışmaya öğrenciler, üniversiteliler, fotoğraf makinesini yanından eksik etmeyenler, özetle Başkentin güzelliklerine objektifi olan herkes katılabilir.

Sofya’da Avrupa fon kaynaklarıyla yenilenen binalara öncelik verilecek. Yenilenmiş parklar, bahçeler, restore edilen tarihi ve kültürel yapılar, objektiflere yansıyan güzellikler arasında olacak. Sofya İl Bilgilendirme Merkezi Başkanı Elza Grigorova foto yarışmasıyla ilgili bilgi verdi: Bulgaristan çapında 28 benzeri İl Bilgilendirme (Enformasyon) Merkezi var.

Sofya’nın Avrupa kaynaklarıyla ne kadar değiştiğini göstermek istiyoruz. Başkente gelen yedi eylem programından biri Sofya metrosunun kuruluşu destekledi. Merkez termal sular, yeni altyapı, yeni toplu ulaşım otobüsleri, devamlı yenilenen parklar ve yeşil alanlar Avrupa kaynaklarıyla mümkün oldu.  Metro duraklarındaki arkeolojik bulgular korundu, modern şehir ortamına eski tarihten esintiler getirildi, Güney Par da güzel örnekler arasında. Girişi tamamen değişti, çiçekli pasajlar hazırlandı, yeni banklar ve dinlenme alanları kuruldu. Artık Sofya’ya daha Avrupa-i bir görüntü verildi. Her gün bu güzellikler görüyoruz, ama sanki fark etmiyoruz”.

Bulgaristan Ulusal Radyosunun ana girişinde ise, Sofya’da 19.-20. asırda şehir ortamını yansıtan karelerden oluşan bir fotoğraf sergisi hazırlandı. Siyah- beyaz kareler Başkent “Sv.Sv Kiril i Metodiy” Milli Kütüphanesinin arşivinden sağlandı. “Eski fotolar fikri Sofya Radyosunun çalışanlarından geldi. Eski fotolar, kartpostallar da bu sergide izleyici karşısına çıkıyor. Kütüphane müdürü Prof. Boryana Hristova anlatıyor:  :

“O dönem şehirlerini çok beğeniyorum. Onlarda romantik bir atmosfer var. Bu fotolarda yer alan yapılardan çoğu hala muhafaza ediliyor. Kartal köprü, Aslan köprü, Tsar Osvoboditel anıtı, Parlamento binası, Halk Tiyarosu yapısı gibi yerler eski tarihin kokusunu bize sunuyor.

Son yıllarda Sofya çok değişti Eleştiriler alsa da, Sofya gerçekten yaşanılacak güzel bir kent. Ben doğma, büyüme Sofyalıyım, onun dinamik adımlarla değiştiğini ve gittikçe güzelleştiğini görüyoruz”.

Türkçesi: Sevda Dükakncı

Reklamlar