Bu yıl da Silistra’nın Smilets köyü geleneksel karpuz macununu, yani karpuz pekmezini hazırladı.

Bugün köylüler, karpuz macununu hem faydalarından, hem de doğal tatlandırıcı olduğundan dolayı, her tatlıda, her lezzette kullanıyor.

 

Smilets köyünde 200 yıldan bu yana karpuz macunu, yani karpuz pekmezi hazırlanıyor. Yaşlılar ise, bir zamanlar, önceden hazırlanan böreğin eşliğinde macunun ve pişmiş tavuğun sadece Pazar günü sofraya konduğunu anlatıyor.

Bir zamanlar macun, fakir balı olarak adlandırılıyordu, ancak son yıllarda karpuz macunu beslenmek için en sağlıklı gıda olarak nitelendirilirken büyük marketlerde hayli yüksek fiyattan satılıyor.

Söz konusu macun, koruyucu maddeler ve E-kodlu katkı maddeler içermiyor.

BNR’nin Silistra muhabiri Nezabravka Kirova şunları anlatıyor:

“Karpuz balının hazırlanması için önce karpuzlar kesiliyor ve kazınıyor, büyük tavalara dökülüyor ve ateşe konuyor. Daha sonra çekirdikleri süzülüyor ve koyulaşıncaya kadar karıştırılıyor.

Burada ilginç olanı da ateşlerin, toprağa derin bir deliğin kazılıp içinde yakılması. Bu deliklerin içine ise büyük tavalar yerleştiriliyor. Karpuz macunu, kapruz balı veya pekmezin hazırlanması bir günü alıyor.

Smilets köyünde dedikleri gibi, macun ancak gece yarısı hazır olabiliyor. Bazıları içine fesleğen veya endrişe koyuyor.

Macun ne kadar koyu olursa, o kadar daha uzun zaman dayanabileceği söyleniyor, hiç bozulmuyor, tadı değişmiyor ve tüm kış, farklı tatlıların doğal tatlandırıcısı olarak kullanılıyor.

Smiletsli bir kadın mikrofonlara şunları paylaştı:

“Eskiden tarlaya giderken yanında macun görütüyor ve su ile sulandırıyorlarmış, o kadar fazla susuzluk hissetmemek için. Eskiden olduğu gibi, bugün de el açmalı pazılarla hazırlanan ve yanında da macunun kullanıldığıu börek yapılır. Ama bugün çocuklar macunla yapılan tatlıları, kurabiyeleri beğenmiyorlar, “çok kara bunlar deyip dükkandan bakkaldan satın almayı tercih ediyorlar”

Başka bir köylü kadını macunlu börek tarifesini de bizimle paylaştı:

“Köy böreği için 1 yumurta, bir kaşık sirke, tuz ve su gerekiyor. Ardından istediğin kadar yuvartlak hamur bezeleri hazırlanıyor. Yaklaşık 400-500 ml oda sıcaklığındaki su ile yumaşıcık bir hamur karılır. Daha sonra toplar halindeki hamur, kabaramaya bırakılır. Daha sonra da oklava ile pazılar yayılır.

Börek bu şekilde hazırlandıktan sonra fırında pişirilir ve sofraya konulur.

Kaynak: BNR, “Horizont”

Çeviri: Şevkiye Çakır

Foto: Nezabravka Kirova

Reklamlar