Bulgaristan’ın en eski futbol klübü Slaviya’nın 100. kuruluş yılı nedeniyle Sofya’da büyük etkinlikler düzenleniyor.

© Fotoğraf: slavia-bg.com

“Beyaz İncil”

Slaviya klübü 10 Nisan 1913 tarihinde Sofya’nın Ruski Pametnik semtinde kuruldu. Bu klübün önde gelen isimleri ve futbol meraklıları şimdiki kuruluş yılı dolayısıyla aynı yerde bir anı levhası açtılar.
Herkesçe tanınan Slaviya klübü, Aleksandır Şalamanov, Simeon Simeonov, Bojidar Grigorov, Andrey Jelyazkov, Dobromir Taşkov gibi ünlü futbolcuları Bulgar sporu için yetiştirdi. Klübün uzun tarihçesine önemli başarılar imza attı. Slaviya futbol takımı, son olarak 1996’da olmak üzere, Bulgaristan’ın yedi defa futbol şampiyonuydu, 11 kez milli kupayı elde etti.Sofya’nın ‘beyazlıları’ Avrupa klüp turnuvasında yarı finale yükselen ilk Bulgar futbol takımıdır. 1967 Milli Kupalar Turnuvası’nda takım Glasgow’nun Rangers takımı ile karşılaşmasından sonra ikinciliği elde etti.

© Fotoğraf: slavia-bg.com

Slaviya takımı- 1926 yılında devlet futbol birincisi.

Sporseverler, Slaviya takımının ülkemize yalnız futbol sahasında başarılar kazandırmadığını iyi biliyorlar. ‘Beyazlılar klübü’, Avrupa basketbol klüp turnuvasında başarı sağlayan ilk Bulgar takımıdır. 1959 yılında ‘Slaviya’ klübü Avrupa Şampiyonları Kupasını elde ederken basketbol takımımıza fanların bütün zamanların en başarılı Bulgar kadın basketbolcusu olarak niteledikleri Vanya Voynova katılıyordu.

© Fotoğraf: slavia-bg.com

Valya Voynova ve takım arkadaşları 1959 Avrupa Şampiyonlar Kupası ile.

‘Slaviya’, 1962 yılında bir Avrupa Klüp Turnuvasının finaline yükselen ilk Bulgar voleybol takımı olarak da tarih sayfalarına geçti.
‘Slaviya’ spor klübü yönetimi, 100. kuruluş yıldönümü vesilesiyle diğer büyük Bulgar futbol takımlarından hediyeler aldı, Spor bakanı Petır Stoyçev ile Bulgaristan Futbol Birliği başkanı Borislav Mihaylov ise önde gelen futbolcularına ödüller sundu.
Andrey Jelyazkov, Stefan Kolev gibi Slavya klübü üyeleri, 1980 Moskova Olimpiyadında visşampiyonların çalıştırıcısı Todor Piperkov ve en ünlü Bulgar su topu oyuncusu Georgi Gacev, ödüle layık görülenler arasındaydı.

Reklamlar