Siyasi bilimci İvo İncov BNR’de mevcut güncel politik durumu değerlendirdi.

Bulgaristan parlamentosu Başkanının bir açıklaması toplumda geniş tartışmalar yarattı ve hükümetin imajını önemli ölçüde zedeledi. Protestoculara hitap eden Karayançeva, GERB’in neler yaptığını ima ederek: “Gidip, kötü olan Borisov’a karşı protesto ediyorlar. Sonra metroya binip evlerine dönüyorlar. Yürüyerek gidin, yaya dönün” diyen Meclis Başkanı öfkeli tepkilere maruz kaldı. Sosyal medyada “yaya gidiyorum” adlı iletiler çoğaldı, politik gözlemciler ise sosyal ve küğltürel çatışmadan bahseder oldu. Onlara göre bu cepheleşme GERB’e desteği ciddi şekilde zedeleyecek ve önümüzdeki olası erken seçimlerde veya Mart ayındaki olağan seçimlerde önemli düşüşü beraberinde getirecek.  

“GERB partisi inadına yönetimden vazgeçmiyor ve hiç durmadan seçmen kaybına uğruyor” diyen İvo İncov, BNR “Horizont” programında mülakatında “Borisov’un istifasını sunmasına engel olan bazı bağlılık ve dış etkenler vardır belki” diyor. Para akımları, yönetimde birilerini gizleme, hatta DPS istifa sunmalarına izin vermiyor şeklindeki iddialar yaygınlaşıyor. Buna rağmen GERB inadına iktidardan vazgeçmiyor. Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva’nın ukala dili ise, yönetime ve kendisine karşı tepki seslerinin yükselmesine neden oluyor”.

Bulgaristan’da olup bitenler Avrupa Parlamentosu gündemine de girdi.

Temmuz ayından farklı olarak protestolardaki yoğunluk biraz dindi. Hükümetin bu görev süresini tamamlama varsayımları daha da belirginleşti.

İvo İncov ise bu teze katılmıyor: “Her gün 10- 20 bin kişinin sokağa çıkmasına gerek yok. Protestolar Bulgaristan’ın gündemini değiştirdi, ülkeyi dünya basınının ve Avrupa kurumlarının gündemine getirdi”. 

Siyasi sahnede bir değişiklik olacak mı ?  GERB partisi eski yardımcısı Tsvetan Tsvetanov yeni politik projesini anons etti- “Bulgaristan için Cumhuriyetçiler” partisi kuruldu. Başkan Yardımcısı ise Şikago’dan ünlü iş adamı Pavel Vılnev seçildi. Bundan dolayı da yeni partinin yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşlarına bel başlayacağı tahmin ediliyor. Onları olası seçimlerde elektronik seçim imkanından yararlanarak katılması umut ediliyor. O yüzden Tsvetanov’un partisinin hedefleri arasında elektronik seçim olacağı öne sürüldü.

Bu yeni siyasi oluşum kesin olarak GERB’in seçmenlerinden alacak. “Birkaç yüzde ile de olsa, GERB’ten oraya da oy akacak” diyen İncov, “Bulgaristan için Cumhuriyetçiler” partisinin gücü Parlamentoya girmelerine yeterli olmayacak, fakat GERB’te oy kaybına yol açacak.

Ülkenin en eski partisi olan BSP- Sosyalist Partisinde de birçok soru ve değişiklikler var. Bir süre önce Korneliya Ninova yeniden başkan görevine seçildikten sonra, hafta sonu Ulusal Konsey seçimi gerçekleşti. BSP’deki iç muhalefetin sesi atık daha az duyulacak, çünkü partide bazı önemli kişiler Ulusal Kurul’un dışında kaldı. Aralarında PES Başkanı Sergey Stanişev, Valeri Jablyanov, Angel Naydenov, Georgi Pirinski ve Georgi Gergov da yer aldı.

İncov:”BSP’de değerlere bağlı değil, konjöktürel muhalefet olacak. Parti 21. yüzyılın gerektiği gibi azınlıklar, çevre ve benzeri küresel değerleri de ön plana çıkarmalı, sadece şimdiye kadar olduğu gibi sosyal konularda odaklı kalmamalıdır” diyor. Politik bilimciye gore böyle yeni bir akım yaratılmazsa, BNSP conserve misali eskimeye mahküm kalacaktır.

Siyasi analizini BNR’den sunan İvo İncov, olası seçimlerde az da olsa BSP’nin GERB’ı mağlup etme şansının bulunduğunu öne sürdü.

İvo İncov: “Ulusal çapta devam eden politik çaresizliğin etkisini hesaplamamız gerek. Seçimler ne kadar gecikirse, GERB’in gücü de o kadar azalıyor. Protestoları destekleyen sessiz çoğunluk daha çok öfkelenecek. Büyük katılım sağlanırsa, oylar GERB karşıtı olacak” dedi

BNR

Reklamlar