Meclis Genel Kurulunda siyasi partilerin tüzel kişiler ve gerçek kişiler tarafından yapılan bağış ve yardımlarda finanse edilmesini öngören 2019 Yılı Bulgaristan Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu’ndaki değişiklikler yapılmasına ilişkin teklif, ikinci tur oylamada kabul edilerek yasalaştı. Tasarının kabul edilmesi, Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik getirdi.

Böylece 1 Temmuz’dan itibaren siyasi parti ve koalisyonların finanse edilmesine yönelik devlet tarafından sağlanan yıllık hazine yardımının son seçimlerde aldıkları 1 geçerli oy başına 11 levadan 1 levaya düşürülmesini öngören tasarının kabul edilmesinden sonra onların faaliyetinin finanse edilmesi için ek olanaklar sağlanmış oldu.

Siyasi partiler, devlete vadesi geçmiş borcu olan ve/veya tercihli vergi rejimi uygulanan tüzel kişiler ve gerçek kişiler tarafından yapılan bağış ve yardımları kabul edemeyecek. Buna ilişkin öneri, Birleşik Vatanseverler İttifakı Eş Başkanı Valeri Simeonov tarafından yapıldı.

Bir takvim yılı içerisinde gerçek kişi tarafından yapılan bağış miktarının 10 000 leva ile sınırlandırılması kaldırıldı.

Bulgaristan İçin Bulgaristan Sosyalist Partisi İttifakı, partilerin tüzel kişiler ve gerçek kişiler tarafından finanse edilmesine karşı çıktı. BSP Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Krum Zarkov, yıllarca siyasi partilerin finansmanının şeffaf olduğunu ve şimdi bu değişikliklerle geriye adım atıldığını belirtti. Zarkov, Avrupa Birliği’nin (AB) ülkemizin yargı sistemini izleme mekanizmasınınım kaldırılması yerine yeni bir izleme mekanizması uygulamasına yol açacağını ifade etti.

Meclis Bütçe Komisyonu Başkanı Menda Stoyanova, sosyalistleri sorumluluk almamak için hiçbir teklif vermeyip sadece başkalarının girişimlerini eleştirmelerinden dolayı tenkit etti. Stoyanova, sosyalistlere dönerek, “Teklif sunulduğundan beri siz sadece karşı görüşte idiniz” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar