Bulgaristan’da 5 Ekim günü yapılan seçimlerin iyi örgütlenmesi ve düzenlenmesine rağmen, uluslararası gözlemciler seçmenlerin siyasi tabakaya duyduğu güvensizlik, apatiden ve devam eden oy satın alınması süreçlerinden epeyce endişe duymaktadır. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütü gözlemci ekibinin başkanı olan bayan Audrey Glover izlenimlerini paylaşırken şöyle konuştu:

uluslararasi-gozlemciler‘Seçimler siyasi ve ekonomik kriz , hayal kırıklığı ve siyasete duyulan güvensizlik atmosferinde düzenlendi. Seçmenlerde bir yorgunluk sezildi, seçmenler oylarının gerçek bir değişikliğe götüreceğine inanmıyordu. Bayan Glover esasen seçimöncesi bir kampanyasının yürütülmediği ve medya tarafından ödenmiş röportajlar dışında çok düşük ilginin olduğunu vurguladı. Böylece küçük partiler ve bağımsız adayların geniş çevrelere ulaşımı eşit olmadı. Özellikle basında seçim kampanyası sırasında neler olduğuna dair ayrıntılı bilgi yoktu, araştırmalar, analitik yazılar tamamen yoktu ve böylece seçmenlere gereken bilgiler sınırlı kaldı. Söz konusu sorunlara ciddi dikkat çevrilmez ise bundan sonra da seçmen sayısında düşüş, seçimlere ve siyasi süreçlere güvenin azalmasına tanık olacağız’ derken Bayan Glover şunları ekledi: ‘Ciddi sorunlara çözüm bulunmadığı sürece cezasızlık ve hesap verme yoksunluğu ikliminin bir yankısı olarak algılanabilir’.

Gözlemciler İçişleri Bakanlığına 300’den fazla sinyalin geldiği, sadece 52’si üzerinde prosedür başlatıldığı ve ancak 2’si üzerinde ceza uygulandığını bildirdiler.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (PACE)gözlemciler grubunun yöneticisi bayan Doris Fiala oy satın almalı ve kontrol edilen oylama olaylarını yorumlarken bunun esas nedenlerini belirtti – fakirlik, okuma yazma yoksunluğu ve resmi dilin bilinmemesi. Bayan Fiala, Bulgaristan’ın Avrupa’da şeffaflık, yolsuzluklarla mücadele ve hukuk üstünlüğü açısından ilerleme sıralamasında son yerde olması ve ülkemizin olumsuz imajdan kurtulması gerektiğine işaret etti ve Halk Meclisin’e 8 partinin girmesini şöyle yorumladı:

‘Bize göre şimdiki siyasi kilitlenmeden çıkış yolu, siyasi olgunluk gösterip dar ve kısa vadeli siyasi çıkarlardan vazgeçip milli öncelikler etrafında birleşmeden geçmektedir.’

Bayan Doris Fiala, yurtdışında çok sayıdaki Bulgar diasporasının seçim şartları ile ilgili problemleri yorumlarken şöyle konuştu:

‘En içten kalpten konuşuyorum, ülkenizden beyin ve kalp göçünü durdurmak, ülkenize sevgiyi kaybetmemek için ilden geleni yapmalısınız. Çünkü ülkeyi terkederek, siz onu değiştiremezsiniz. Ülkeniz için burada yerinde mücadele etmelisiniz, sivil örgütler sayesinde,  siyasete girerek denemelerle. En önemlisi vazgeçmeyin. Bu yönde sizlere cesaret vermek isterim’.

 

BNR

Reklamlar