Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, HÖH Partisi Onursal Başkanı Ahmet Doğan ve DOST Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan ile görüştü. HŞH Partisi Kurucu Başkanı Kasım Dal ile de randevulaşan Gençoğlu, yoğun programı nedeniyle  İstanbul’a dönmek zorunda kaldığı için Dal’la görüşemedi.

Sayın Gençoğlu; Sofya’dan gelir gelmez, ayağınızın tozuyla bizimle söyleşi yaptığınız için teşekkür ederim. Sofya ziyaretiniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Öncelikli olarak şunu belirtmek isterim; Bulgaristan’da ki siyasi parti liderlerinin soydaşlarımızın, halkımızın birliği ve bütünlüğü için fedakarlık yapmaya hazır olduklarını belirtmeleri beni çok mutlu etti. HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan, HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı ve DOST Genel Başkanı Lütfi Mestan ile Sofya’da çok yararlı görüşmeler yaptık. Buradan giderken de Bulgaristan’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığının başlamasından dolayı, tüm liderlerin orada bulunacağını düşünerek herhangi bir randevu almadan gittim. Sadece, planımda olmasına rağmen Sayın Kasım Dal ile acil olarak geri dönmem gerektiği için yüz yüze görüşemedim. Kendisini telefon ile arayıp durumu izah ettim ve ilk fırsatta görüşeceğimizi karşılıklı teyit ettik. Dolayısı ile Kasım Dal kardeşimiz ile de en kısa zamanda bir görüşme gerçekleştireceğiz. Görüşmelerde, siyasi bütünlüğümüz için tek vücut olma talebimi tüm liderlerimize ilettim. Uzun uzun görüşmeler gerçekleştirdik. Bu sürecin kolay bir süreç olmadığını biliyorum. Birleşmenin, herkesin fedakarlık yapmasıyla gerçekleşeceğini düşünüyorum. Geçmişte bazı hatalar yapılmış olabilir, ancak artık geleceğe bakmamız gerekiyor. Önümüzde ki süreçte; birbirimizi eleştirmeyi bırakmamız gerekiyor. Genel başkanlarımızın, teşkilatlarını bu hususta uyaracağını umuyorum. Akrabalar arasında bile siyasi ayrışmadan dolayı küskünlüklerin olduğunu görüyoruz. Artık daha yumuşak bir dil kullanmalıyız. Bizler et ve tırnak gibiyiz birbirimizi kırmadan hareket edeceğimizi düşünüyorum. Ayrıca, siyasi parti liderlerimizin birleşme çağrımıza pozitif olarak baktıklarını görmekten dolayı çok mutlu olduğumu ifade ederek, kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Önümüzde, zaman alacak olan bir süreç var ama biz bunun üstesinden gelebilecek güçteyiz.

Türkiye ile Rusya arasında bir uçak düşürme krizi meydana gelmişti, bu olayda Cavit Çağlar bir görev üstlenmişti. Sizin bu çalışmalarınızı da bu yönde düşünebilir miyiz?

-Evet, böyle bir benzetme yapabiliriz. Bu tarihi misyon hepimizin, bunu hep beraber başaracağımıza inanıyorum. Ben abileri olarak, çizmeleri giydim. Görüşmelerden sonra, daha da motivasyon kazanarak döndüm.

Sizin çağrınızdan sonra, camia içerisinden gelen tepkiler var mı?

-Bu çağrımızı ilk etapta yanlış anlayanlar olabilir, farklı amaçlar peşinde olanlar da olabilir. Bana bazen sanal ortamda yapılan yorumları göstermek istiyorlar, okuma tenezzülünde bile bulunmuyorum bu yorumları. Ben inandığım dava için bir göreve soyundum ve Allah’ın izniyle de bunda İnşallah başarılı olacağım. Ben size şunu söyleyeyim; bu çağrıdan sonra, yolumu kesip Allah senden razı olsun diyen insanları gördükten sonra, benim ne dediğimi bile anlamayan kişilerin gerek sosyal medyada gerek başka yerlerde söylemiş olduğu sözleri hiç umursamıyorum, umursamayacağım. STK’lar böyle durumlarda ortaya çıkmalı. Ben sağlığım elverdikçe halkımızın bütünlüğü için, birleşmesi için çabalayacağım.

Devlet organları tarafından bir telkin ya da bir destek aldınız mı?

Ben hiçkimseden bir telkin almadım. Amacımın devlet büyüklerimiz tarafından bilindiğini düşünüyorum. Bütünleşme ile beraber, soydaşlarımızın daha iyi temsil edileceğini, koalisyonlarda yer alacağını ve Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan’ın ülkemize de önümüzdeki süreçlerde faydalı olacağını düşünüyorum. Dolayısı ile bu yapmış olduğumuz uğraşların herkes tarafından desteklendiğini ve destekleneceğini tahmin ediyorum.

Bu görüşmelerden sonra, önümüzdeki süreç için neler diyeceksiniz?

– Hepimizin arzuladığı ortamlara elbirliği ile ve herkesin fedakarlık yapmasıyla ulaşacağımızdan hiç şüphem yok. Kısaca şunu söyleyebilirim, ‘’Her şey çok daha güzel olacak.’’

 

Tüm siyasi partilerimize, teşkilatlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyorum; herkes daha yumuşak bir dil kullansın, İnşallah hepimizin beklediği bu birleşme sağlanacak, akrabalar yine eskisi gibi birbirleri ile görüşmeye başlayacak.Tüm parti liderlerimiz bu dilden uzaklaşmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

 

Söyleşi: Erdoğan Doğu / Ajans Bg / BURSA

Reklamlar