Şipka Tepesi altındaki tünel inşaatına yönelik fikir projesinin tasarımı ve tünelin inşaatına yönelik ihaleye Çin, Türk ve Bulgar şirketleri katıldı. Karayolu Altyapısı Ajansı’nda belirlenen süre içinde verilen yedi fiyat teklifi açıldı.

Kamu ihalesinin tahmini değeri yaklaşık 300 milyon BGN’dir. (KDV hariç 267 2 225 milyon). İhale, 7,6 km yeni bir otoyol inşaatını, mevcut I-5 Gabrovo – Kazanlık yolunun 2,9 km’lik bölümünün yeniden inşasını ve 4,011 km uzunluğunda toplam 5 tünelin kazılmasını içermektedir. Şipka Tepesi altındaki ana tünel 3,22 km uzunluğunda olacak. Kalan diğer tüneller sırasıyla 171 m, 240 m, 90 m ve 290 m olacak. Proje kapsamında ayrıca 6 köprü ve 1 altgeçit inşa edilecek, 12 takviyeli toprak dolgu yapılacak, betonarme istinat duvarı, betonarme sur duvarı inşa edilecek ve başka inşaat faaliyetlerinde bulunulacak.

İhaleye katılan şirketler şunlardır: Duygu Mühendislik İnşaat Turizm Dış Ticaret ve Sanayi Limitied Anonim Şirketi, Veliko Tırnovo Yol İnşaatları Anonim Şİrketi, Hidrostroy ve Pıtengineeringstroy-T Tek Kişilik Anonim Şirketi’nin oluşturduğu PSVT Konsorsiyumu, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Trace Group Holding Anonim Şirketi ve Alve Consult Limited Şirketin oluşturduğu Şipka Geçidi Şirketler Birliği, Doğuş İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi, Via Constuct Group Limited Şirketi ve Via Plan Limited Şirketin oluşturduğu Şipka Tüneli Kuruluşu, Geostroy Anonim Şirketi ve Pıtstroy-92 Anonim Şirketinin oluşturduğu Geopıt Şipka Şirketler Birliği ve China Communication Construction Company Limited Şirketi.

Şipka Tepesi altındaki tünel Şipka Geçidi’nin batısından 1 km’lik mesafede ve Maluşa Tepesi’nin doğusundan 1 km’lik mesafede yer alacaktır. Tünelin kuzey kısmı Gabrovo ilinde, güney kısmı ise Stara Zagora (Eski Zağra) ilinde bulunacak. Tünelde iki trafik şeridi, iki ana hat ve iki kaldırım olacak. Proje uygulama süresi 1 280 gün veya yaklaşık 3 buçuk yıldır.

Tünel, kuzey-güney yöndeki trafiğin odak noktası olacak ve Balkan Sıradağı’ndan Bulgaristan’ın orta kesimine geçmek için kullanılacak. Tünelin hizmet vereceği başlıca ulaşım noktaları şunlardır: Rusçuk – Veliko Turnovo -Şipka – Stara Zagora – Svilengrad (Makaza) ve Oryahovo – Sevlievo – Şipka – Stara Zagora – Svilengrad (Makaza).

Projenin, 2021-2027 dönemine ilişkin gelecek Ulaşım Bağlantısı Operasyonel Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) bütçesinden finanse edilmesi önerilecek.

Kırcaali Haber

Reklamlar