Interreg IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014 – 2020 dönemi dördüncü Ortak İzleme Komite Toplantısı Edirne’de gerçekleştirildi.

Margi Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Avrupa Birliği Bakanlığı Mali İşbirliği Başkanı Beyza Turan ve Bulgaristan Eşbaşkanı Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova da katıldı. Nikolova, ikinci proje teklif çağrısının açılmasının beklendiğini belirterek, “Bu proje teklif çağrısı kapsamında 15,6 milyon avrodan fazla hibe desteği verilecek” dedi.

Bulgaristan ve Türkiye arasındaki Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın elektronik yolla hibe başvurusu yapılan projelerle uygulanacağını kaydeden Bakan Yardımcısı Nikolova, şöyle konuştu:

“Bu, daha geniş bir proje yelpazesinin sunulmasını sağlayacak, iki ülke arasındaki işbirliği ve ortaklık koşullarını kolaylaştıracak ve proje değerlendirmesi sürecini hızlandıracak. Programın 30 milyon avroya yakın bütçeye sahip olduğu anlaşıldı. Şimdiye kadar birinci proje teklif çağrısı kapsamında başvurusu yapılan neredeyse 10 milyon avro tutarındaki 43 proje onaylandı ve finanse edilmektedir. Bu 43 projeden 16’sı başta doğal afetlerle mücadele etmek ve doğal kaynakları korumak ve yönetmek için yatırım projesidir, 27’si ise turizm fırsatlarının tanıtılması ve teşvik edilmesi için önlemlerden ibarettir.”

Nikolova, bu bağlamda43 projeyle sınır ötesi bölgenin gelişimi için belirlenen hedeflerin yerine getirildiğini gösteren toplam 21 program göstergesinden 13’ünün tam olarak uygulanması beklendiğini açıkladı.

Bakan Yardımcısı Nikolova, “İkinci proje teklif çağrısının açılması bekleniyor. Bu proje teklif çağrısı kapsamında 15,6 milyon avrodan fazla hibe desteği verilecek. Yatırım projesi olmayan veya ‘hafif ölçekli’ diye adlandırılan projeler de dahil olmak üzere daha geniş bir yatırım faaliyetleri içeren entegre bir yaklaşım uygulanan entegre projelere öncelik verilecektir. Program kapsamında desteklediğimiz bölgelerdeki insanların hayatlarını iyileştirmeye yardımcı olacak çok iyi ortaklıklar kurulan ve gelecekte sürdürülebilir, kaliteli projeler sunulmasına imkan veriyoruz” dedi.

Nikolova, Ortak İzleme Komite Toplantısının iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli bir aşamasında gerçekleştirildiğini belirterek, kısa süre önce Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın restore edilen İstanbul’daki Sveti Stefan Kilisesi’nin açılışını yaptıklarını anımsattı.

Nikolova, “Birlikte daha ileriye gidebilecekleri daha güzel ve gelişmiş bölgeler için ortak projeler ve hedefler vasıtasıyla ülkelerimizi birbirine yakınlaştırmak için yeni ve tamamlayıcı fırsatlar arıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki işbirliği her zaman uzlaşma ve dostane ilişkiler içinde olmuştur” diye konuştu.

 

Hudut Gazetesi

Reklamlar