Hükümet, Parlamento grup başkanları, gizli servis şefleri Cumhurbaşkanı nezdinde toplanan Ulusal Güvenlik Danışma Konseyinde beş saat boyunca Bulgaristan’da siber güvenliğin sağlanmasına yönelik politikaları incelediler. Ülkemizin günümüzde çok daha ağır sorunları var, mesela demografik kriz. Fakat siber güvenlik sorunları gündemin ön sıralarına yerleşti, çünkü bununla ilgili sorunlar bekleyemez, hackerler günden güne daha kışkırtıcı oluyorlar.

Hackerlerin meydan okumalarına gelince, 14 Nisan’da Güvenlik Danışma Konseyi toplantısının ilan edilmesinden dakikalar sonra Cumhurbaşkanlığın internet sayfası hacker saldırısına uğradı. Geçen sene bu sayfa yerel seçimler gününde Merkez Seçim Komisyonu ve İçişleri Bakanlığının sayfalarının bloke edilmesinden sonra bunun araştırılmasını isteyince yine saldırıya uğramıştı.

Konsey, devlet kurumları ve özel şirketlere, banka, hava alanlarına karşı siber saldırılarının arttığını tespit etti. Bulgaristan ve yabancı vatandaşlarının kişisel verilerinin yoğun akışı, İnternet içeriğinin değiştirilmesi,anti demokratik ve radikal propaganda çağırıları içeren sloganların yer alması, Bulgar ve yabancı şirketlerinin finansal kayıplarına yol açan veri tabanı hırsızlığı tespit edildi.

Gizili servisler seçim gününde siber saldırının arkasında kimin olduğunu açıklamadı. Mücadelenin başarısızlığı, problemin sadece bir parçasıdır. Konsey sırasında önlemlerin bir sıra kusurları bulundu. Bulgaristan’ın asgari güvenlik standartlarını belirleyen ne ulusal çapta ne de sektör politikası vardır. Eski bilgisayar sistemleri, lisansı olmayan uygulamalar ve cihazlar kullanılıyor. Devlet idare kurumlarında çalışanların yeteri kadar bilgisayar becerisi yok. Ulusal güvenlik açısından kilit konumda olan kurumlarda bile siber güvenlik alanında bilgisi olan uzman sayısı yetersiz.

Burada bu sorunların bilincine varıldığı ve daha 2014 yılının Eylül ayından beri Bulgaristan’ın siber güvenlik alanında ulusal koordinatörü olduğu söylemek gerek. 2014 yılında Savunma Bakanı Velizar Şalamanov uyarıda bulunarak, ‘Teknolojilerin her 4 ayda bir geliştiği bir alanda herhangi bir sorunun çözümü NATO’da üç-dört ay zaman alıyorsa, bizde üç yıla varıyor’ diye söylemişti. İki sene sonra Başbakan Boyko Borisov siber güvenlik alanında iyimser olmadığını ileri sürdü. Bu alanda önlemler her zaman yetersiz olacak, çünkü bilişim teknolojilerindeki devrimin peşinde hackerler koşuyor. Borisov, hatta en büyük istihbarat ajanslarının bile buna çare bulamayınca eski daktilolara döndüğünü sözlerine ekledi.

Güvenlik Danışma Konseyinin siber güvenlik alanındaki kararları tabii böyle gerilere dönmeyi planlamıyor, hükümete ve Parlamentoya yaklaşık on önlem ve öneri sundu. Halk Meclisine Elektronik yönetim yasasında değişiklikler kabul etmesi , ‘Elektronik Yönetim’ Ajansının kurulması, ‘Birleşik Sistem operatörü’ devlet işletmesinin kurulması önerildi. Hükümete ise ‘Sürdürülebilir siber güvenli Bulgaristan – 2020’ Milli stratejisini kabul etmesi önerildi. İçişleri bakanlığının, savunma ve ulaştırmanın, gizli servislerin uzman sayısını artırmak için ek kaynak alması gerekecek. Savunma bakanlığının NATO’nun ‘Cyber Coalition’ yıllık tatbikatında daha aktif rolü olmalı. Siber güvenlik ile mücadele alanında yeni aşamaya girildiğini ve küçük Bulgaristan’ın hackerlerin ilgisini çekmediği görüşünün üstesinden gelip, ‘Savaş savaştır’ ilkesine göre hareket edildiğini umarız.

Reklamlar