EDİRNE’de Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii’nin 2 bin 100 metrekare olan halıları yenilenecek. Müftü Emrullah Üzüm, buradan çıkan halılların da Bulgaristan’daki camilere gönderilerek Selimiye Camii’nin anısı olarak yaşatılacağını söyledi. 
selimiye-camisinin-ici
Osmanlı padişahı 2’nci Selim’in Mimar Sinan’a 1575 yılında yaptırdığı tarihi Selimiye Camii’nin 2 bin 100 metrekare olan halıları bir yıl içinde yenilenecek.

Yaklaşık 6 bin kişi alan ve UNESCO’nun dünya miras listesinde yer alan Selimiye Camii’nde 5 yılda bir ihtiyaca göre halıların yenilendiğini ifade eden Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, yeni halı tasarım çalışmalarının başladığını söyledi.

Manisa’daki özel bir fabrika tarafından tasarlanan halıların bir yıl içerisinde değişeceğini belirten Üzüm şunları söyledi:

“Selimiye Camii’ne konulan halı 2 bin 100 metrekare, ana bölüm ve üst katlarıyla birlikte. Tarihi caminin halıları bu sene değişecek. Seccade şeklinde olan halılar yeniden çiziliyor. Saf tutulma durumuna göre ve içerisindeki renklere çinilere göre tasarlanıyor. Halıların koku problemi çözüldü içeri de koku olmuyor artık. Buradan çıkan halıları da çok arzu ediliyordu. Balkanlar’da özellikle Bulgaristan’dan camilere gönderilecek ve orada Selimiye Camii’nin anısı olarak yaşatılacak. Ana vatanla, soydaşların bir iletişimine vesile olacak. Selimiye Camii’nin dış çevresinde de valilik tarafından bahçe düzenlemesi yapılıyor. Işık ve ses sistemi de değişecek. Bu şekilde bu şaheseri gelecek nesillere daha güzel bir şekilde taşımış olacağız. Yeni halıların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanacak. Manisa’daki bir halı fabrikasında yapılacak. Yaklaşık maliyeti de 300 bin lira olacak. İki ay içerisinde halıların dokuma işlemleri tamamlanacak. Yaklaşık 1 yıl içerisinde değişimin tamamlanmasını hedefliyoruz. Estetik olarak çok önemli olduğundan çok acele etmiyoruz. Buradaki seccade düzeni insanları ayırabiliyor. Psikolojik olarak safların sıklaştırılması engel oluyor. Bunu değişik renkler ve desenlerle ayırmayı düşünüyoruz”

Tarihi Selimiye Camii’nin mevcut halılarının temizliği her gün elektrikli süpürgelerle yapılıyor.

DHA

Reklamlar