Hazırlayan: Dr. Nedim BİRİNCİ

Bulgaristan Ekim 2022 de Genel Seçimler için sorulan sorulara cevaplar burada.

Bulgaristan Ekim 2022 de Genel Seçimlerde kimler oy kullanabilir?

Seçim Kanununa göre Bulgaristan’da oy kullanmak zorunludur. Seçim günü 18 yaşını doldurmuş tüm Bulgar vatandaşları, yasaklı olanlar ve “hapis cezası” çekenler dışında, oy kullanma hakkına sahiptir. Oy kullanma kanunen zorunlu olmasına rağmen, Anayasa Mahkemesi 2017 yılında aynı türden iki ardışık seçimde “haklı bir sebep” olmaksızın sandığa gitmeyenlere verilen cezayı bozduktan sonra, oy kullanmamanın cezası yoktur.

 

Bu seçimde nasıl oy kullanacaksınız?

2 Ekim’deki parlamento seçimlerinde, Bulgaristan’da ve yurtdışında 300 ve daha fazla seçmenin bulunduğu bu bölümlerde oylama makine ile yapılıyor.

Oylama, seçmenin bölge komitesinden aldığı bir akıllı kart ile yapılır. Talaş ileri ve yukarı olacak şekilde makinenin alt ucuna yerleştirilir. Ardından bir e-bülten açılır. İçinde seçmen parti, koalisyon veya inisiyatif komitesinin sayısını belirtir ve ülkedeki seçmenler de ilgili listede bir tercihi işaretleyebilir. Oy verdikten sonra seçmen kartı makineden çıkarır ve bir makbuz alır. Kart, bölge seçim komitesinin bir üyesine iade edilir ve makbuz opak bir kutuya yerleştirilir. Merkez Seçim Komisyonunun web sitesinde bir makine oylama simülatörü bulunmaktadır.

Kağıt oy pusulaları 300’den az seçmen bulunan sandıklarda, tıbbi tesislerdeki karakollarda, yaşlıla.r için evlerde ve diğer özel kurumlarda, Bulgar bayrağı taşıyan gemilerdeki karakollarda, gözaltı merkezlerinde ve hapishanelerde oy vermek için kullanılıyor ” hapis cezası”. Mobil oy sandığı ile oy kullanırken de makine oylamasına bir istisna yapılır. Seçim günü bir kesimde makineli oylamanın askıya alınması gerekiyorsa, oylamaya kağıt oylama ile devam edilir.

Seçim günü yine sabah 7’de başlayacak ve akşam 8’de sona erecek. Bu saatten sonra bölümlerin önünde bekleyenler varsa oylama en fazla bir saat olmak üzere saat 21.00’e kadar uzatılabilir.

 

Adres ve sandık numarası nasıl kontrol edilir?

Tüm Bulgar vatandaşları, 2 Ekim’de yapılacak parlamento seçimlerinde oy kullanacakları sandık merkezinin numarasını ve adresini elektronik olarak kontrol edebilecek. Sorgulama, “Sivil Kayıt ve İdari Hizmetler” (GRAO) Ana Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden yapılabileceği gibi, yazılı olarak da yapılabilir.

 

Kalıcı bir adres yerine güncel bir adreste oy kullanabilir miyim?

Daimi ve güncel adresi farklı yerleşim yerlerinde bulunan seçmenler, mevcut adresindeki seçmen kütüğüne yazılmasını talep edebilirler. Mevcut adrese oy kullanma başvurusu, ilgili belediye idaresine veya elektronik ortamda “Sivil Kayıt ve İdari Hizmetler Ana Müdürlüğü”nün (GRAO) internet sitesi üzerinden yapılır. Son tarih 17 Eylül.

Bir seçmen mevcut adresindeki listeye girdiğinde, kalıcı adresindeki listeden silinir ve başka bir yerde oy kullanması için sertifika verilemez.

 

Bulgarlar yurtdışında nasıl oy kullanıyor?

Merkez Seçim Komisyonu, Bulgaristan dışındaki 731 sandık merkezini duyurdu. Bu, beş yıl öncesine kadar yapılan ve 100’den az olmayan kişinin oy kullandığı seçimlerde en az bir seçmen grubunun kurulduğu yurt dışı yerlerin yanı sıra Bulgaristan’ın diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerinin bulunduğu yerlerin sayısıdır.

Ancak bu kesin bir liste değildir. Bazı yerler için ilgili ülkeden bölümlerin açıklanması için en geç 16 Eylül’e kadar izin alınması gerekiyor. Ayrı olarak, 6 Eylül’e kadar yurtdışındaki Bulgar vatandaşlarının örgütleri, ülke dışındaki sandık merkezlerinin yerleri hakkında diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerinin başkanlarına önerilerde bulunabilirler. Seçim Kanununa göre, Bulgaristan dışındaki şubeler, ilgili yerde oy kullanmak için başvuruda bulunan en az 40 seçmenin huzurunda açılabilir.

Kasım 2021’deki parlamento seçimlerinde, yurtdışında 751 sandıkta ve bir öncekinde 11 Temmuz 2021’de rekor 782 sandıkta oylama yapıldı, ancak ardından AB dışındaki sandık yerlerindeki kısıtlamalar kaldırıldı. 4 Nisan 2021’de yurt dışı şube sayısı 465, 2017 – 371. 2014’te 426 şubede, 2013’te 227 ve 2009’da 274 şubede oylama yapıldı.

 

10 Eylül’e kadar MSK nihayet yurtdışında oy kullanma yerlerini belirleyecek.

“Chuzbina” seçim bölgesi yoktur ve bu nedenle yurtdışındaki Bulgarlar bir parti veya koalisyona oy verebilir, ancak listelerden belirli bir adaya, yani. tercih ile. Bulgaristan dışındaki geniş kesimlerde – 300 başvuru veya bir önceki oylamanın seçmenleri ile oylama yine sadece makinelerle yapılacak.

Seçim günü, oy kullanma hakkı olan her Bulgar vatandaşı, önceden başvuru yapmamış olsa dahi kimlik belgesi ile yurt dışındaki bölümlerde oy kullanabilir. Yurtdışında yaşayan ve orada oy kullanmak için başvuruda bulunan bir Bulgar, Bulgaristan’a dönerse, daimi adresinde oy kullanabilir.

 

Milletvekili seçimlerine katılan partiler ve koalisyonlar kimlerdir?

2 Ekim’de yapılacak oylama için milletvekili adayı gösteren partiler ve koalisyonlar toplam 31’dir. 74. Ulusal Meclis’teki tüm oluşumlar MSK’ya belgeler sundu – “Değişime devam ediyoruz”, GERB-SDS, DPS, “BSP için Bulgaristan”, “Var böyle bir halk”, “Demokratik Bulgaristan” ve “Vızrajdane”. Eski Başbakan vekili Stefan Yanev’in oluşumu “Bulgar Yükselişi”, henüz mahkeme tarafından tescil edilmediği için vekalet sahipleri aracılığıyla belgeler sundu. Eski koalisyon ortakları Maya Manolova ve Zehirli Üçlü, Maria Capon’un “Birleşik Halk Partisi”nin yetkisini kullanarak kendi siyasi projesi “Stand Up Bulgaria” ile Manolova ve Nikolay Khadzhigenov ve Arman Babikyan’ı “Geliyoruz!” olarak ayrı ayrı kaydettiler.

19 suçlamayla Dubai’de saklanan iş adamı Vasil Bozhkov’un “Bulgar yazını”, “Magnitsky” yasası kapsamındaki yaptırımlar nedeniyle yeniden seçimlere katılmasına izin verilmedi. Belgeleri teslim eden ve MSK tarafından tescil edilmeyi bekleyenler şunlardır: Georgi Georgiev’in “Bulgar Ulusal Birliği – BNO” partisi, Petar Klisarov’un “Doğrudan Demokrasi” partisi, Maria Koleva’nın “Pravoto” partisi, “Barış” partisi, “Bulgar Ulusal Birliği” Boyan Stankov-Rasate’nin Yeni Demokrasi” partisi, Alexander Tomov’un “Bulgar Sosyal Demokrasisi – Euroleft” partisi, Vencislav Angelov’un “Halk Partisi gerçek ve sadece gerçek” partisi, Peter Moskov’un “Sağın Muhafazakar Birleşmesi” partisi, parti Mincho Kuminev’in “Partisiz Adaylar Hareketi”, Svetlio Vitkov’un “Halkın Sesi” partisi, Georgi Nedelchev’in “Bulgar Doğrudan Demokrasi Birliği” partisi, “Bulgaristan’ın Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe” partisi, VMRO, “Bulgaristan Emek ve Akıl” partisi, “Milli Hareket” partisi birliği ve “Adil Bulgaristan” koalisyonu.

Halk temsilcisi adaylarının tam olarak kaç kişi olacağı 30 Ağustos’ta belli olacak. Ardından aday listelerinin açıklanması için son tarih.

Oy pusulaları 31 Ağustos’ta açıklanacak. Daha sonra MSK, oy pusulasındaki partilerin ve koalisyonların ardışık sayılarını kura ile belirleyecektir.

Bir milletvekili tercihiyle oy kullanabilecek miyim?

Bulgaristan’da oy verirseniz, evet. İstenirse, seçmen ayrıca bir tercih not edebilir, yani. tercih edilen siyasi güç listesinden belirli bir Parlamento Üyesi adayına oy vermek. Seçmenin, listedeki hangi numarayı en sevdiğini tam olarak bilmesi ve uygun yere işaretlemesi gerekir (makinenin ekranına dokunarak veya sağ taraftaki ilgili daireye “X” veya “V” ile) oy pusulası).

Parti ve koalisyon sayıları 1’den 100’e kadar olup, tercihli oy verilebilecek aday sayısı 101’den başlamaktadır.

Seçim tahminleri neler?

Önümüzde hala bir kampanya var ve geliştikçe daha fazla anket yayınlanacak. Geçici hükümetin girmesinden sonra açıklanan ilk araştırmaya göre, 48. Ulusal Meclis Parlamentosu’nda en az altı oluşum olacak – GERB-SDS, “Değişime devam ediyoruz”, DPS, “Bulgaristan için BSP”, “Demokratik Bulgaristan” “, “Vazrazhdane”. Eski Başbakan vekili Stefan Yanev’in partisi “Bulgar Yükselişi” %4 bariyerinin biraz altında ve bunun arkasında Slavi Trifonov’un “Böyle bir halk var” var.

Her partinin/koalisyonun kazandığı meclis sandalyesi sayısı nasıl belirlenir?

Parlamentodaki sandalye sayısı 240 ve 2 Ekim’de yapılan seçimlerde fiili oyların en az %4’ünü alan partiler ve koalisyonlar arasında bölündü.

Nispi seçimlerde, vekaletler sözde kurallara göre dağıtılır. en büyük kalan yöntemi – partiler, sözde partiler tarafından alınan oyları bölerek ön yetkileri alırlar. Tavşan kotası. Geri kalanlar, en büyük kalanı olan oluşumlara öncelik verilerek dağıtılır. Bir parti en az 10 yetki alabilir.

Farklı ilçelerden adayların seçildiği oy sayıları arasında bir dengesizlik var.

Milletvekili tercihi ne zaman etkinleştirilir?

Tercihli oy, listeye oy verenlerin en az %7’sinin bir adaya oy vermesi durumunda aday listesini yeniden sıralayabilir.

Seçmen katılımı önemli mi?

Parlamento seçimlerinde daha fazla insan oy kullanır, yani. katılım ne kadar yüksek olursa, kontrollü ve satın alınmış oyların önemi o kadar az olur. Düşük seçmen katılımı büyük partiler ve koalisyonlar için işe yarıyor.

“Hiç kimseyi desteklemiyorum” oyu verirsem ne anlama gelir?

Ve 2022 Seçimlerinde, oy pusulasında “Kimseyi desteklemiyorum” yazabilirsiniz, ancak bu oylar yalnızca katılımı belirlemek için sayılır. “Kimseyi desteklemiyorum” oylama sonuçlarının hesaplanmasını etkilemez. Bu, küçük partilere zarar verecek olan Ulusal Meclis’e girmenin önündeki yüzde 4’lük engeli yükseltmemek içindir.

Boş oy pusulası ile oy kullanmam ne anlama gelir?

Boş oy pusulası geçersiz bir oydur. Parlamento seçimlerinde geçersiz oylar yalnızca seçmen katılımını belirlemek için sayılır, ancak sonuçları etkilemez.

Seçim sonuçları ne zaman netleşecek?

Sosyolojik ajanslar, seçim gününün sonunda tahmini sonuçları zaten açıklıyor – 20:00.

MSK, alınan oyları ve partiler ve koalisyonlar için meclis yetkilerinin tahsisini seçim gününden en geç 4 gün sonra ilan etmelidir, yani. 6 Ekim’e kadar.

Seçilen halk temsilcilerinin isimlerinin 9 Ekim’e kadar açıklanması gerekiyor.

Seçim 2022’nin maliyeti ne kadar?

Geçici hükümetin onayladığı 2 Ekim’deki erken parlamento seçimlerinin bütçesi 70,5 milyon BGN. Kasım 2021’deki son seçimler 123,8 milyon BGN’ye mal oldu, ancak başkan ve Ulusal Meclis için 2’si 1 oydu. 4 Nisan 2021’deki parlamento seçimleri 65 milyon BGN’ye, 11 Temmuz 2021’deki parlamento seçimleri ise 57 milyon BGN’ye mal oldu, ancak makine maliyeti yok.

 

Yeni parlamento seçimleri olabilir mi?

Evet, teorik olarak bundan sonra daha erken milletvekili seçimleri olabilir. Şubat-Mart 2023’te olabilir

Reklamlar