BGSAM

Konu:   Adaylar boy gösteriyor.

boyko  Boyko Borisov

6 Kasım 2016 Cumhurbaşkanı seçimleri Bulgaristan siyasetini uyandırdı.

Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi için Vatandaşları – GERB – partisi 2 Ekim’de Sofya’da Milli Kültür Evi (NDK) da toplanıp artık üçe inen aday listesinden gerçek adayı açıklayacak. Üzerinde durulan üç isimin üçü de eski veya yeni Belediye Başkanıdır.

En büyük şansı olan Bulgar’ın halen görevde bulunan Batı ülkelerinde eğitim almış, başarılı ve genç Belediye Başkanı Dimitır Nikolov’tur.

Bu sıralamada ikinci yerde halen Başbakan Yardımcısı olan ve Gabrovo eski Belediye Başkanı  Tomoslav Donçev’tir.

Üçüncü sırada ise, halen ikinci dönem Sofya Belediye Başkanı olan, mesleği Rus dili öğretmeni olan Yordanka Fındıkova’dır. Bayan Fındıkova Cumhurbaşkanlığına aday olmadığını birkaç defa açıkladı.

Sofya’da yapılacak ulusal aday ilan etme toplantısına belediye başkanları ve valilerle birlikte 600 kişilik parti aktifi davet edilmiştir. Aday, GERB Başkanı ve Başbakan Boyko Borisov tarafından açıklanacaktır.

***

poresarski  Plamen Oreşarski

26 Eylül’de, bir önceki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) – Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ortak hükümeti başbakanı Plamen Oreşarski de Cumhurbaşkanı adaylığını açıkladı. İlk demecinde, adaylığımın hiçbir parti tarafından desteklenmesini istemiyorum,  bir inisiyatif grubu tarafından aday gösterildim dese de, basın Oreşarski,’nin HÖH milletvekili ve ülkemizdeki Rus oligarşi sermayesinin temsilcisi olan Delyan Peevski’ye olan yakınlığına ve “#KİM” adıyla bilinen sermaye çevreleri tarafından özendirildiğine işaret etti.

Oreşarski ise, BSP ve GERB seçmenlerinden oy istediğini belirtti.

***

tdonceva  Tatyana Donçeva

Yerli ve Avrupa Birliği sosyolojik araştırma ajanslarının 6 Kasım 2016 Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili yaptığı anketlerde Bıoyko Borisov’tan sonra 2. yere sıralanan “21. yy” partisi başkanı Tatyana Donçeva, eski başbakan Oreşarski’nin adaylığını şöyle değerlendirdi:

Plamen Oreşarski’nin aday olmasının sebepleri ikidir:

1) Politik alana geri dönmek istemesi ve

2) kabul etmek zorunda kalmış olabilir.

Hiç kimse düşmanımız değildir. Rakibimiz Bulgaristan’ın sorunlarıdır. Onlara çözüm bulmak ve önermektir. Rakiplerimizi bir Olimpiyat yarışına karılan yarışmacılar olarak görüyoruz, en iyi olanın kazanması arzumuzdur.

“Oreşarski Boyko Borisov’un adayı değildir. GERB aday listesinde kendi adayları boldur. Oreşarski bu  listeden çıkmadı. Görüldüğü üzere Pl. Oreşarski  “#KİM” adayıdır. Fakat yalnız onun adayı olmakla da kalmıyor. O, Bulgar siyasi ve ekonomi hayarı üzerinde çok büyük baskı uygulama gücüne sahip bir büyük grunun adayıdır.”

Donçeva’ya göre, burada en önemli sorun, “ Peevski çevresinin eski başbakan Oreşarski’yi ne sebeple aday göstermesidir.” Donçeva, “Hak ve Özgürlük Hareketi çevresine, Cumhurbaşkanı seçimlerine karılmak üzere kayıt yaptırdıkları bilinirken, kendi aranızdan neden normal bir adayı göstermiyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

***

sdanailov  Prof Stefan Danailov

Seçimlerle ilgili demeç veren, BSP, Cumhurbaşkanı seçim inisiyatif komitesi üyesi, önceki seçimde sol kanat cmhurbaşkanı adayı olan Prof. StefanDanailov, yeni yeni kaynayan Cumhurbaşkanlığı seçim kazanıyla ilgili şöyle konuştu:

“Halk mevcut durumun değişmesini istiyor. Politik parti adaylarının her biri şimdiki durumun içinden çıkmıştır. Bu seçimlerde ikinci tur çok önemli olacaktır. Ben, sol kanadın General Rumen Radev etrafında toplanmasını istiyorum.”

Danailov’a göre, seçimler olağanüstü gergin ve çok karışık bir ortamda yapılacak. Sığınmacı alayının Bulgar sınırına doğru yola çıkacağı endişe ve tehlikesi sömürülüyor. Bulgaristan’ın sığınmacılar için bir tampon bölge olması dehşeti aşılanıyor.” dedi.

 

Reklamlar