Siyasi partiler, 5 Ekim’de yapılacak erken genel seçimler için kampanyalarına başladı. 18 siyasi parti ve 7 koalisyonun yanı sıra 9 bağımsız adayın seçim kampanyası, 3 Ekim’e kadar sürecek.

secim
Son 2 yılda 4’üncü kez sandık başına gidecek Bulgarlar, yurt dışında da oy kullanabilecekler. Merkez Seçim Komisyonu Sözcüsü Tzvetozar Tomov, yurt dışında rekor sayıda seçim merkezi kurulacağını bildirdi.

GERB: “Güçlü Bulgaristan! Zamanı Gelmiştir!”
Ülkenin en büyük siyasi gücü olarak gösterilen Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) dışındaki adaylar, kampanyaları çerçevesinde mütevazi etkinlikler düzenlemeyi tercih ettiler.

Pazar günü başkent Sofya’nın en büyük spor salonu Arena Armeetz’de kampanyasına başlayacak olan GERB, “Güçlü Bulgaristan! Zamanı Gelmiştir!” sloganını seçti.

Ülkenin ikinci büyük siyasi gücü Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ise konserler düzenlemek yerine bütçelerini, yardım kampanyalarında kullanmayı tercih ettiklerini belirtti. Genel Başkan Mihail Mikov, Miziya şehrindeki sel felaketinden zarar görenlere 30 bin avro yardımında bulunacak. Partinin seçim sloganı ise “Daha İyi Bir Gelecek Yaratıyoruz!”.

HÖH: ‘ÖZGÜRLÜK SENDE’
Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), pazar günü için ülkenin kuzeyindeki Şumnu şehrinde miting planladıklarını açıkladı. Türk ve Müslümanların oylarına talip olan HÖH’nin lideri Lütvi Mestan’ın gelecek hafta seçim otobüsü ile Bulgaristan turuna çıkması bekleniyor. Partinin seçim sloganı, “Özgürlük Sende!”.

Parlamentoya yüzde 4 giriş barajını geçme şansına sahip Reformcu Blok (RB) adlı koalisyon, seçim kampanyası ile ilgili etkinliklerine 13 Eylül’de yeni liderinin seçiminden sonra başlayacak.

HÖH’nin yanı sıra adayları arasında Türklere de yer veren RB Koalisyonunda bulunan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi de (NPSD) Türk ve Müslümanların oylarına talip.

Parlamentoya giriş barajını geçme şansına sahip diğer bir koalisyon Sansürsüz Bulgaristan (BBZ), kampanyasına Eski Zağara kentinde görkemli konserlerle başladı.

Temmuzda feshedilen 42. parlamentoda grubu olan ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA (Atak) Partisi’nin gittikçe destek kaybederek seçimlerden sonra parlamentonun dışında kalması beklenirken, kamuoyu araştırmaları, ATAKA’nın yerini, benzer görüşlü Bulgaristan Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (NFSB) alabileceğini gösteriyorlar.

Öte yandan, GERB Partisi lideri Boyko Borisov’un son dönemde HÖH’e karşı eleştirilerinden vazgeçmesi, iki parti arasında yakınlaşma olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Temmuzda istifa eden hükümeti desteklemek üzere HÖH ile koalisyon ortağı olan BSP, seçim kampanyasının başında HÖH’ü rakip olarak gösterdi. BSP yetkilileri, HÖH ile GERB arasındaki yakınlaşmayı sert bir dille eleştiriyor.

AA

 

 

Reklamlar